“IJzerbrandstof kan een grote speler worden”

Laurien Onderwater

03-01-2021 11:00:56

IJzerbrandstof zou een goed alternatief zijn voor fossiele brandstoffen. Onlangs heeft de TU Eindhoven het nut van deze stof als warmtebron bewezen in een bierbrouwerij. KIJK sprak Daan de Waard van studententeam SOLID erover.

Wat is ijzerbrandstof precies?

ijzerbrandstof
Daan de Waard

“Dit is ijzer dat is fijngemalen tot poeder, waardoor het brandbaar is. Bij de verbranding van dit ijzerpoeder komt energie vrij in de vorm van warmte. Die kan worden benut om warmte-intensieve fabrieken aan te drijven en elektriciteitscentrales draaiende te houden.”

Waarom is deze brandstof groener?

“Bij de verbranding van ijzerbrandstof komt geen koolstofdioxide vrij, maar slechts ijzeroxide (roestpoeder). Dit roestpoeder kunnen we opvangen en met duurzame energie terugvoeren tot ijzerbrandstof. Met dit regeneratieproces is de cyclus rond. Eigenlijk kun je de ijzerbrandstofcyclus zien als een batterij. In ijzerbrandstof zit energie opgeslagen die gewonnen kan worden door het te verbranden. Het roestpoeder dat men overhoudt na de verbranding bevat geen energie meer, net als een lege batterij. Tijdens het herstelproces wordt dit roestpoeder weer opgeladen tot ijzerbrandstof met duurzame energie. Zodat de energie die daar in zit kan worden gebruikt als daar vraag naar is.”

Is ijzerbrandstof de duurzame brandstof van de toekomst?

“Langdurige energieopslag en -transport blijven obstakels in de overgang naar een CO2-vrije industrie. IJzerbrandstof is veilig en compact op te slaan en heeft de potentie om over lange afstanden verscheept te worden. Daarom gelooft SOLID erin dat het een grote speler kan worden in de energietransitie.”

Hoe ziet vervolgonderzoek eruit?

“Met trots kijken we terug op een geslaagde demonstratie van ‘s werelds eerste industrieel toepasbare verbrandingsinstallatie in de Bavaria-brouwerij. Nu ligt de focus op het opschalen van de verbrandingsinstallatie en het onderzoeken van verschillende regeneratiesystemen.”

Deze ‘Aan het woord’ staat ook in KIJK 2/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 januari.

>>> Lees ook: Brouwerijafval omgezet tot brandstof <<<

Beeld: SOLID

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?