Nu in de schappen: KIJK 1/2023!

Laurien Onderwater

15 December 2022 07:00

KIJK 1/2023

Vanaf vandaag ligt de eerste KIJK-editie van 2023 al in de winkels. Met op de cover: het echte verhaal van Top Gun.

Amerikaanse vliegtuigen werden in de eerste jaren van de Vietnamoorlog bij bosjes uit de lucht gehaald tijdens luchtgevechten. Om hun vliegers daar beter op voor te bereiden, richtten de VS de meest prestigieuze militaire vliegopleiding ter wereld op. Alles over deze Top Gun-opleiding lees je in KIJK 1/2023.

Verder in dit nummer:

  • We scrollen wat af op Facebook, Twitter en Instagram. Maar zijn al die social media wel zo goed voor ons? Onderzoeken laten zien dat het antwoord op die vraag genuanceerder is dan je zou denken.
  • Maak kennis met een vakgebied dat steeds meer terrein wint in Nederland: de mens-dierstudies. Hierin nemen wetenschappers de relatie tussen mensen en (andere) dieren onder de loep.
  • Een boerenbedrijf runnen is hard werken. Om de agrariërs een handje te helpen, worden er steeds meer autonome machines ontwikkeld. Van zelfrijdende tractors tot spruitjesplukkende robots.
  • Nauwkeurigere navigatie, betere microscopen, nóg preciezere atoomklokken… Sensors die gebruikmaken van effecten uit de quantummechanica moeten het allemaal mogelijk gaan maken.
  • Waarom stierf de ene soort uit, terwijl de andere het tot op de dag van vandaag prima rooit op aarde? Die vraag staat centraal in het onderzoek van paleontoloog Melanie During.
KIJK 1/2023


KIJK 1/2023 ligt in de winkel tot en met 18 januari. Je kunt het nummer ook online bestellen in onze webshop.


Meer Nieuws