Kolonie mierenrobots overwint obstakels

Loys Bakker

19 oktober 2021 16:13

mierenrobots

Assistent professor Yasemin Ozkan-Aydin van de Universiteit van Notre Dame heeft robots gebouwd die geïnspireerd zijn op het gedrag en uiterlijk van mieren.

Samen sta je sterker, daar is Yasemin Ozkan-Aydin het helemaal mee eens. Tijdens de lockdown in 2020 werkte ze aan robots die deze uitdrukking een vaste vorm geven. Het resultaat is een kolonie robotische mieren, die samen obstakels kunnen overwinnen – iets wat ze in hun eentje niet was gelukt.

Lees ook:

Veel poten maken licht werk

De 3D-geprinte robotjes zijn 15 tot 20 centimeter groot. Dankzij de lichtsensoren op hun kopjes kunnen de mechanische mieren zien waar ze heen lopen. Als één van de bots een obstakel tegenkomt, zendt die een signaal uit naar zijn dichtstbijzijnde collega. Die schiet zijn vriend te hulp met magneetsensoren. Daarmee bepalen de mieren hun positie ten opzichte van elkaar, en kunnen ze hun lijfjes aan elkaar plakken om zo samen het probleem te tackelen.

En dat loopt op rolletjes. Ozkan-Aydin heeft de robots getest op een parcours van karton en isolatieschuim. Een soort Ninja Warrior, maar dan in het klein. De mieren schakelen aaneen tot een lange duizendpoot die functioneert als een brug bij putten in de weg of als een motor die het stel over heuveltjes en trappen heen helpt. Ook kunnen de robots samenwerken om objecten te verplaatsen die te zwaar zijn voor één botje. De trucjes zijn allemaal te zien in deze video’s.

Op verkenning

Samen zijn de robots flexibel en sterk en racen ze over het parcours alsof het niets is. Maar het robotteam kan zich ook perfect aanpassen aan onvoorziene situaties die natuurlijke terreinen voortbrengen. Ozkan-Aydin denkt daarom dat de mierenkolonie goed te gebruiken is bij verkenningsprojecten als reddingsmissies, ruimteonderzoek en veldstudies.

Maar voor het zover is, wil Ozkan-Aydin nog wat verder sleutelen aan haar kolonie. De sensoren moeten verbeterd worden en de batterij moet in plaats van 8 uur minstens 10 uur mee kunnen gaan. Zo worden de robottroepen klaargestoomd voor expedities in de echte wereld.

Bronnen: New Atlas, Science Daily

Beeld: Universiteit van Notre Dame

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Tech