Filmpje: McLaren Speedtail versus F-35B

Laurien Onderwater

29 April 2020 11:59

McLaren Speedtail F-35

Twee technologische hoogstandjes die het tegen elkaar opnemen. Het kan niet anders dan dat dat interessante beelden oplevert.

Met een topsnelheid van 403 kilometer per uur is het de snelste auto die McLaren ooit heeft geproduceerd. We hebben het over de Speedtail, een benzine-elektrische hybride goed voor 772 kilowatt (1035 pk) die versnelt van 0 tot 300 km/u in 12,8 seconden. Dat zijn indrukwekkende cijfers, maar het is wat overdreven om zo’n supercar te laten racen tegen een F-35 Lightning II . Toch ging autocoureur en Top Gear-presentator Chris Harris onlangs de strijd aan met het nieuwste jachtvliegtuig van de Royal Air Force.

Lees ook:

McLaren versus F-35

Tijdens de race moesten de snelheidsduivels een driehoekig parcours afleggen – voor de Speedtail een stuk makkelijker dan voor de F-35. De vlieger legt in het filmpje uit dat hij alles uit de kast gaat trekken om de eerste twee bochten zo krap mogelijk te kunnen nemen. (De RAF-piloot gebruikt expres een hoop jargon in zijn uitleg om Harris en komiek Paddy McGuinness, die de wedstrijd beoordeelt, bang te maken.)

De F-35 raast met 650 km/u over het parcours, waarbij de vlieger 7G te verduren krijgt, ofwel zeven keer zijn eigen lichaamsgewicht. De derde bocht kan de vlieger niet in een keer nemen, die is te scherp. Hij maakt daarom een extra bocht naar rechts met een snelheid van ruim 800 km/u. De F-35 legt dus een veel langere afstand af dan de Speedtail.

Benieuwd wie de race wint?

Tja, zo’n verrassing was het eigenlijk niet dat de Lightning II alsnog de race won.

Twaalf jaar geleden maakte Top Gear ook al zo’n legendarische video – inmiddels ruim 37 miljoen keer bekeken – toen Richard Hammond het in een Bugatti Veyron opnam tegen een Eurofighter. Ook die uitslag kun je al raden. Maar van dit soort filmpjes zullen we nooit genoeg krijgen.

Bronnen: Top Gear, Popular Mechanics

Beeld: Top Gear/YouTube

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes