Natuurfoto laat Android-smartphones trippen

Laurien Onderwater

13-06-2020 08:59:00

Android foto

Let op: mensen met een telefoon die op Android 10 draait, moeten deze prachtplaat niet als achtergrond instellen.

Tijdens een tripje naar Glacier National Park in Montana (VS) in augustus 2019 maakte amateurfotograaf Gaurav Agrawal deze schitterende foto. Hij bewerkte de plaat in Adobe Photoshop Lightroom, uploadde hem vervolgens op Flickr en dacht er verder niet meer aan. Totdat de foto van Agrawal onlangs in het nieuws verscheen: verschillende Android-smartphones waren gecrasht door het shot.

Lees ook:

Glitch

Agrawals foto verscheen zonder enige problemen op zijn desktop en hij had hem zelf ingesteld als achtergrond op z’n iPhone – ook geen gelazer mee. Maar zodra Android-gebruikers de plaat instelden als achtergrond, ging het mis.

Android 10 kon blijkbaar de aangepaste – en daardoor heftigere – kleurruimte van de foto niet correct weergeven. Daardoor gingen sommige Android-phones (voornamelijk Google Pixels en Samsung-telefoons) herhaaldelijk aan en uit: de telefoons draaiden door. De enige oplossing was de smartphone terugzetten naar de fabrieksinstellingen, waardoor alle gegevens werden gewist.

Hoe lullig ook voor Agrawal, hij kon hier natuurlijk niks aan doen. Er zat simpelweg een foutje (een glitch) in het besturingssysteem van de telefoons. “Ik had gehoopt dat mijn foto om een goede reden’ viraal ‘zou gaan,” zegt hij tegen de BBC, “maar misschien is dat voor een andere keer.” Ach gos.

Bronnen: BBC News, Gizmodo

Beeld: Gaurav Agrawal

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws