Nieuw: elektrische motor in een retro jasje

Laurien Onderwater

24-02-2020 12:59:00

eScrambler Switch Motor

De Nieuw-Zeelandse motorbouwer Switch Motorcycles presenteert na twee jaar ontwerpen en bouwen de eScrambler.

Net als dat je ontzettend veel verschillende automodellen hebt, zijn er ook veel types motoren. En welke je mooi vindt, is vanzelfsprekend erg persoonlijk. Zo krijg ik hoofdredacteur André niet overtuigd van de schoonheid van naked bikes (“Al die buizen vind ik maar niks”). En andersom zie ik het fraaie niet in van al dat plastic om het motorblok heen.

Maar welk model je ook kiest, vrijwel elke motorrijder is het erover eens dat de fiets een lekker geluid moet produceren. Dat is bij deze retro-motor anders; hij is namelijk elektrisch.

Lees ook:

eScrambler

Switch Motorcycles presenteert de eScrambler: een – de naam zegt het al – elektrische scrambler. Dit motortype is een voorloper van de offroadmotor en onder andere te herkennen aan zijn noppenbanden en een omhoog gebogen uitlaat. Die kenmerken bezit de eScrambler ook nog steeds, maar ‘onder de motorkap’ is hij compleet anders.

Aan boord is een 50 kW elektrische motor die via een riem het achterwiel aandrijft. Binnen 3,2 seconden tikt-ie de 100 kilometer per uur aan, en hij heeft een topsnelheid van 150 km/u. Na circa 150 kilometer moet de eScrambler weer aan het infuus. Dat maakt hem geen ideale toermotor, maar wel geschikt voor woon-werk-verkeer.

Prototype

Verder worden de snelheid, het toerental en de actieradius aangegeven op het digitale display. Alle elektronica is netjes weggewerkt in de namaak-tank (want hé, geen brandstof) en het gevoerde zadel. De motor wordt gekoeld door een koelplaat onder de zitting, en er zitten koelvinnen op de behuizing van de batterijen. Tot slot is de fiets voorzien van een geïntegreerde gps-tracking, drie energiemodi en ingebouwde Wi-Fi, zodat Switch Motorcycles op afstand software-updates kan doorvoeren.

Bovenstaande foto’s tonen nog een prototype van de eScrambler. Het is de bedoeling dat de elektrische fiets in 2022 op de markt komt. De prijs is nog niet bekendgemaakt.

Bronnen: New Atlas, Bright

Beeld: Switch Motorcycles

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws