Onderzeeboten worden uitgerust met UAV’s

Naomi Vreeburg

19-05-2016 11:00:50

zwerm drones

Niet alleen vliegtuigen krijgen binnenkort een horde drones aan hun zijde, ook subs kunnen rekenen op de steun van UAV’s.

Het moet een gaaf gezicht zijn: een zwerm drones die uit het water schiet. Als het aan de Amerikaanse marine ligt, gaat dat binnenkort ook gebeuren. De US Navy heeft maandag namelijk aangekondigd een aantal onderzeeboten uit te willen rusten met kleine UAV’s.

Wapensysteem

De Blackwing drones worden gelanceerd met de systemen die nu worden gebruikt om bijvoorbeeld sonarboeien uit te werpen. Eenmaal in de lucht kunnen de UAV’s surveilleren, verkenningen uitvoeren en doelen opsporen. De onbemande toestellen kunnen op den duur worden uitgerust met een wapensysteem, maar de US Navy laat weten dit nu nog niet aan de orde is.

zwerm drones

De Amerikaanse marine is op dit moment modellen aan het testen die niet alleen als UAV, maar ook als onbemande onderwatervoertuig hun werk kunnen doen. Een daarvan is de Flimmer, een kruising tussen een onderzeeërtje en een vliegtuig.

Verborgen buizen

Verder is DARPA bezig met het afschieten van UAV’s vanuit verborgen lanceerbuizen op de zeebodem. Upward Falling Payloads (UFP) noemen ze die. De oceaan lijkt dus langzaam maar zeker een landingsbaan te worden.

Bron: GizmagPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis