Driemaal kapers versus commando’s

KIJK-redactie

06-12-2020 11:00:00

kapers

In juni 1976 kaapten terroristen een vliegtuig met ruim honderd Israëlische passagiers aan boord en brachten het naar het land van een Afrikaanse dictator. Het leek een uitzichtloze situatie, maar binnen twee dagen maakten commando’s een plan om de gegijzelden te bevrijden. Hier zijn nog drie voorbeelden van kapers versus commando’s.

1) Vlucht 181

Op 13 oktober 1977 werd een Boeing 737 van Lufthansa door vier Palestijnen gekaapt op een vlucht van Majorca naar Frankfurt. Ze eisten de vrijlating van enkele kopstukken van de Rote Armee Fraktion die in een West-Duitse gevangenis zaten. Via Rome, Cyprus, Bahrein, Dubai en Aden belandde het toestel uiteindelijk na vier dagen op het vliegveld van Mogadishu (Somalië). In de vroege ochtend van 18 oktober wisten leden van de West-Duitse antiterreureenheid GSG 9 in de Boeing door te dringen. Ze doodden drie kapers en verwondden de vierde. Alle 86 passagiers overleefden het.

2) Vlucht 206

Vijf aanhangers van Komando Jihad maakten zich op 28 maart 1981 tijdens een binnenlandse vlucht meester van een DC-9 met 48 passagiers van de Indonesische maatschappij Garuda. Tot hun eisenpakket behoorde de vrijlating van tachtig extremistische moslims. Het toestel landde op de luchthaven van Bangkok (Thailand). Op 31 maart sloegen Indonesische special forces toe. Ze schoten drie van de kapers dood. Met de twee andere terroristen, die door Thaise commando’s waren gepakt, rekenden ze later af. Een Indonesische militair en de piloot raakten gewond, maar verder vielen er geen slachtoffers.

3) Vlucht 648

Dergelijke operaties kunnen ook volledig mislukken. Dat bleek op 24 november 1985, toen Egyptische commando’s een Boeing 737 van EgyptAir bestormden. Het toestel was een dag eerder op een vlucht van Athene naar Cairo gekaapt door drie volgelingen van de Palestijnse terrorist Abu Nidal. Ze wilden naar Libië, maar door een gebrek aan brandstof kwamen ze niet verder dan Malta. Daar begonnen ze aan boord mensen dood te schieten. Zodra de commando’s aanvielen, gooiden de kapers handgranaten naar de passagiers, wat behalve tot veel slachtoffers ook tot brand leidde. Van de 95 inzittenden konden er 58 het niet navertellen, onder wie twee terroristen.

Dit is een kader uit de Terugvlucht-aflevering te vinden in KIJK 1/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 17 december tot en met 20 januari.

Meer informatie:

Tekst: Leo Polak

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen