Picture Perfect: Antonov An-225 volgestouwd

Naomi Vreeburg

20 April 2020 08:59

vliegtuig

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: gigantisch vliegtuig Antonov An-225 helpt mee in de strijd tegen COVID-19.

Vanwege onderhoud stond het grootste vrachtvliegtuig ter wereld, de Antonov An-225 Mrija, anderhalf jaar lang aan de grond. Maar aangezien alles en iedereen een steentje moet bijdragen om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden, werd het Oekraïense toestel vorige week toch van stal gehaald. Zijn missie: hulpgoederen, waaronder medicijnen, testmiddelen en beschermingsmaterialen vervoeren.

Antonov An-225

Op 13 april werd het zesmotorige toestel in Tiānjīn (China) volgepropt met meer dan 1050 kubieke meter aan lading. Een gigantisch volume. Vervolgens zette Mrija (wat overigens ‘droom’ betekent in het Oekraïens) koers naar Warschau, de hoofdstad van Polen, met een tussenstop in Kazakhstan. Hier kon de crew uitrusten en het toestel worden bijgetankt.  

Lees ook:

Het vliegtuig werd overigens ontworpen om de Boeran – de Russische tegenhanger van de spaceshuttle – te transporteren. Hoewel het ruimteveer nooit zijn nut bewees, deed Antonov An-225 dat wel. En zo ook nu in de strijd tegen COVID-19.

Bron: Popular Mechanics

Beeld: Antonov Company

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's