Picture Perfect: hypersonische slee

Daniël Dekkers

13 June 2022 09:00

hypersonische

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een razendsnelle raketslee.

Tegen het einde van maart doorbrak de Amerikaanse luchtmacht de geluidsbarrière met deze raketslee. Op zijn hoogtepunt legde hij bijna 2000 meter per seconde af. Dat is meer dan vijf keer zo snel als de geluidssnelheid, wat de slee hypersonisch maakt.

Lees ook:

Hypersonisch vliegen blijft lastig. Op een snelheid van Mach 5 loopt de temperatuur door wrijving vaak op tot boven de 1000 graden Celsius. Bovendien is de snelheidsduivel tot stilstand brengen ook een grote uitdaging. Om hogesnelheidsremmen te testen, worden dit soort raketten op een monorail gezet.

Tijdens de proef van drie maanden terug kwam de slee succesvol tot stilstand, waarmee dit de eerste keer is dat zo’n soort slee voor een tweede maal gebruikt zou kunnen worden. Het is dus niet alleen een mooie foto, maar ook een mooie prestatie.

Bronnen: Air Force Materiel Command, New Atlas

Beeld: US Air Force

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's