Robots kunnen elektrische auto’s demonteren

Laurien Onderwater

19 August 2021 15:44

accu demonteren

Onderzoekers hebben een robotisch demontagesysteem ontwikkeld voor gebruikte accu’s van elektrische voertuigen.

Elektrische auto’s zijn aan een ware opmars bezig. De stekkerauto heeft sinds jaren de voorkeur van milieuvriendelijke consumenten. Maar die toegenomen populariteit betekent ook dat er over een paar jaar heel wat e-cars versleten zijn en uit elkaar moeten worden gehaald, inclusief de accupakketten. En hoe demonteer je die het meest efficiënt? Ingenieurs van het Amerikaanse Oak Ridge National Laboratory bedachten er wat op. Ze ontwikkelden een demontagelijn waarbij robots de accu’s ontmantelen. Dat gaat een stuk sneller en is veel veiliger.

Lees ook:

Demonteren kun je leren

Momenteel wordt slechts een klein percentage van de lithium-ion-accu’s in auto’s gerecycled en dat is niet erg duurzaam. Daarnaast wordt het demonteren nog door mensen uitgevoerd. Dat gaat niet alleen een stuk trager dan wanneer dat proces geautomatiseerd is, het werk is ook nog eens onveilig. Er kunnen namelijk giftige gassen vrijkomen en de accu’s kunnen bovendien nog onder spanningen staan.

Automatiseren dus, die hap. De onderzoekers volgden bij het ontwerpen van het robotsysteem elke keer hetzelfde protocol: ze haalden eerst handmatig de accu’s uit elkaar en noteerden daarbij elke stap. Ook voerden ze in welk gereedschap ze bij welke stap nodig hadden en hoe de robot dan moest worden aangestuurd.

Snel geklaard

De resulterende machine kan razendsnel lithium-ion-batterijen demonteren. In de tijd dat een persoon er twaalf uit elkaar haalt, ontmantelt het systeem er honderd, schatten de ingenieurs. Ook is de demontagelijn in te stellen voor verschillende typen accupakketten.

Verder kunnen de onderzoekers aangeven of de machine bij het demonteren de afzonderlijke batterijmodules intact laat, zodat ze kunnen worden hergebruikt. Een andere optie is dat ook die losse modules uit elkaar worden geschroefd om materialen terug te winnen, zo schrijft ook De Ingenieur.

De onderzoekers willen het demontagesysteem nu gaan opschalen, wat het financieel gezien aantrekkelijker maakt. Ook geldt: hoe meer accu’s er later worden gedemonteerd (en materiaal hergebruikt), des te duurzamer. En daar worden we natuurlijk allemaal blij van.

Bronnen: Oak Ridge National Laboratory, De Ingenieur

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes