Wat is de tussenstand van het Beste Tech-idee 2022?

Laurien Onderwater

01 September 2022 12:00

winnaars beste tech-idee 2022

Welke start-ups en studententeams gaan aan kop bij Het Beste Tech-idee? Hier vind je de top vijf tot nu toe. Nog niet gestemd? Dat kan tot en met 14 september.

Ons land barst van de vindingrijke studententeams en start-ups die innovatieve ideeën hebben bedacht die het leven of zelfs de wereld moeten verbeteren. Maar wat is nou het beste tech-idee dat de afgelopen tijd het licht zag? Dat mogen jullie bepalen in de zesde editie van Het Beste Tech-idee. Je kunt nog tot en met 14 september stemmen. Benieuwd naar de tussenstand? We tellen af met de voorlopige top 5:

5) Statiegeldmachine voor kleding

Kleding wordt steeds korter gedragen en jaarlijks belandt meer dan 145 miljoen kilo bij het restafval, waar het wordt verbrand. Natuurlijk kunnen we kledingstukken ook deponeren in textielcontainers, maar meer dan 15 procent daarvan raakt vervuild en is daardoor onbruikbaar voor hergebruik of recycling.

De startup Drop & Loop wil hier verandering in brengen. Daarvoor zet het bedrijf machines neer in winkels, waar bezoekers hun oude textiel in kunnen stoppen. Gebruikers krijgen per ingeleverde zak textiel een bon, die ze bij de winkel kunnen inleveren voor korting op producten of bijvoorbeeld een gratis kopje koffie.

4) Bacteriën afluisteren

Hoe weet je nou of een antibioticum tegen ziekmakende bacteriën werkt? De vraag brachten Farbod Alijani en zijn team van de TU Delft tot een heel bijzondere oplossing: door te luisteren. De basis van het idee is grafeen. Het wondermateriaal bestaat uit een enkele laag koolstofatomen en is daardoor extreem gevoelig voor externe krachten. Zo gevoelig dat een soort drumvel van grafeen de bewegingen van bacteriën kan registreren.

Cees Dekker, een van de teamleden, zegt daarover: “Wat we zagen was verbluffend. Als een enkele bacterie zich aan dat drumvel hecht, ontstaan er willekeurige trillingen met amplitudes van een paar nanometer die we konden detecteren. We konden het geluid van een enkele bacterie horen!” Als de bacteriën resistent waren tegen het antibioticum, hielden de trillingen op hetzelfde niveau aan. Wanneer de bacteriën wel gevoelig waren voor het geneesmiddel, namen de trillingen gedurende één of twee uur af, en daarna waren ze volledig verdwenen. Zo weet je dus heel snel of bacteriën het loodje leggen of niet.

3) Waterstoftanker

Waterstof gaat waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in onze energievoorziening, maar om het goed te kunnen vervoeren, is er een nieuwe generatie schepen nodig. “Vloeibare waterstof is vele malen lichter dan vloeibaar aardgas (lng geheten, red.)”, zegt Job Volwater van C-Job Naval Architects, het maritieme ingenieursbureau dat het schip ontwierp. “Het gaat dus veel meer om het vervoeren van volume dan om het vervoeren van gewicht.”

Als je een ‘normaal’ lng-schip waterstof laat vervoeren, moet het veel ballast meenemen om voldoende diepgang en stabiliteit te krijgen. Maar daardoor zou de tanker veel meer brandstof verbruiken dan nodig is. En omdat de initiatiefnemers zoveel mogelijk bij wilden dragen aan de vergroening van de maritieme sector ontwierpen ze, samen met de Nederlandse waterstofleverancier LH2 Europe, een speciale waterstoftanker. Het werd een licht, trapeziumvormig schip met drie waterstoftanks en toch een klein onderschip. De tanker gebruikt een deel van de waterstof die in de tanks verdampt voor de eigen voorstuwing en kan zo volkomen emissieloos varen.

2) Groene portiekflats

Nederland telt nogal wat portiekflats, die vooral in de jaren vijftig en zestig uit de grond werden gestampt. 11 procent van de woningen, zo’n 847.000 stuks, bevindt zich in portiekflats. Een groot deel daarvan staat op de slooplijst. Ze zijn verouderd, gehorig en slecht geïsoleerd. Om te kunnen verduurzamen, moeten ze plaatsmaken voor nieuwe flats.

Of kan het ook anders? De TU Delft-studenten van SUM denken van wel. Ze bedachten een soort ‘opzetstuk’ van een of twee woonlagen, gemaakt van gerecyclede of biobased materialen. De bovenste verdieping zit vol met zonnecellen. Niet alleen op het dak, maar ook op de gevel. Die moeten samen genoeg energie opwekken om het complete bouwwerk van elektriciteit te voorzien. Verder zitten er in die extra woonlaag accu’s verwerkt om overtollige elektriciteit tijdelijk op te slaan, en een systeem om regenwater te verzamelen.

1) Kunstmatige alvleesklier

In Nederland lijden 100.000 mensen aan diabetes type 1. Hierbij valt het immuunsysteem de cellen in de alvleesklier aan die insuline produceren, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel verlaagt. Deze mensen kunnen als gevolg niet zelf insuline aanmaken. Ze moeten dagelijks hun bloedsuiker meten, hun dieet in de gaten houden, en insuline spuiten of een pompje dragen. Maar ondanks die maatregelen komen hypo’s en hypers, een te lage of te hoge bloedsuikerspiegel, nog geregeld voor.

Werktuigbouwkundige en uitvinder Robin Koops (zelf gediagnosticeerd met diabetes type 1) bedacht en ontwikkelde daarom een kunstalvleesklier die geheel automatisch de insulinewaardes in het bloed regelt. Het apparaatje is niet veel groter dan een smartphone en zit vol met sensoren die continu de bloedglucosespiegel meten. Deze stuurt de kunstalvleesklier bij met twee benodigde hormonen, insuline en glucagon, zonder tussenkomst van de patiënt. Koops is al heel wat jaren bezig met het  verbeteren van het apparaat, maar verwacht nu dat het in 2024 op de markt komt.

beste tech-idee 2022

Wil je deze tech-ideeën in de top 5 houden of juist een ander initiatief naar een hogere plek in de lijst helpen? Stemmen kan nog tot en met 14 september!


Meer Beste Tech-Idee