Urban eVTOL presenteert Leo, de vliegende supercar

André Kesseler

06 August 2021 12:00

Urban eVTOL

De droom van de vliegende auto’s is al heel oud en of het echt gaat lukken, blijft de vraag. Maar er worden fraaie dingen bedacht.

Er gebeurt van alles op het gebied van vliegende auto’s. In Nederland wordt bijvoorbeeld hard gewerkt aan de PAL-V (waar je trouwens via deze actie op bezoek mag) en eerder deze week lieten we je kennismaken met de Mk5. En dus wilden we je de plannen voor een nieuwe vliegende auto niet onthouden. De nogal spectaculaire, elektrisch aangedreven Leo eVTOL.

Lees ook:

Urban eVTOL

Leo is wat je kennelijk krijgt als een ontwerper van supercars en een specialist in elektrische aandrijvingen de handen ineen slaan. Pete Bitar werkt onder meer voor DARPA (het onderzoekscentrum van het Amerikaanse leger) aan elektrische jetpacks en Carlos Salaff ontwierp onder andere de Mazda Furai. Samen richtten ze het bedrijf Urban eVTOL op en dat leidde tot dit…

Urban eVTOL

De Leo eVTOL heeft drie zitplaatsen een top van 400 km/u. (Op papier dan hè…) Al die schoonheid wordt van de grond getild door zestien fans en aan de achterkant zorgen andere propellers voor de aandrijving. De batterijen worden voor de balans voor- en achterin geplaatst en zijn samen goed voor een vermogen van 66 kWh en een vliegtijd van vijf kwartier. Dus inclusief opstijgen en landen zal het bereik volgens de ontwerpers zo rond de 450 kilometer liggen.

Urban eVTOL

Breed inzetbaar

Urban eVTOL denkt overigens niet alleen aan de particuliere markt, maar ook aan de militaire. De vliegende supercar kan bijvoorbeeld worden gebruikt om munitie naar het front te brengen of om gewonden op te halen. Maar bijvoorbeeld ook door brandweermannen om ergens op een afgelegen plek hun werk te kunnen doen.

Urban eVTOL

Dollari

Of dat allemaal gaat lukken, is natuurlijk zeer de vraag. Helemaal als je hoort dat de Leo met een beetje mazzel uiteindelijk zo’n 290.000 dollar (245.000 euro) gaat kosten. Maar wat een plaatje…

Urban eVTOL

Win! PAL-V FlyDrive Experience

Wil je zelf ervaren hoe het is om met een autogiro als de PAL-V te vliegen? Dat kan! KIJK mag twee lezers blij maken met een FlyDrive Experience. Meer info vind je hier.

Bronnen: Urban eVTOL, New Atlas

Beeld: Urban eVTOL

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's