Wordt Aska de toekomst?

André Kesseler

21 April 2021 12:00

Gisteren lieten we je al kennismaken met de spannendste vliegende auto’s die op dit moment worden ontwikkeld. Daar willen we er graag nog eentje aan toevoegen: de NFT Aska.

NFT, opgericht in 2018, staat voor New Future Transportation, een Amerikaans-Israëlische startup. In de eerste concepten van het bedrijf leek hun visie voor de toekomst nog op een redelijk normale auto (foto hieronder) met inklapbare vleugels. Maar dat idee is inmiddels losgelaten en vervangen door een veel futuristischer ogend apparaat.

Lees ook:

VTOL-STOL

De Aska lijkt nu meer op een helikopter; druppelvormige cabine met vier zitplaatsen, een kleine V-vormige staart, en een elektrisch aangedreven vertical take off and landing-liftsysteem met zes propellers… En als je een startbaantje hebt, kun je er ook voor kiezen om als een vliegtuig op te stijgen en te landen (short take off and landing of STOL). Daarbij kantelen de vleugels en de daarop geplaatste middelste propellers naar voren, een beetje snelheid maken en dan ins blaue hinein. Qua verbruik is STOL de betere optie, want als een heli opstijgen kost nogal wat vermogen.

Afgezien van een fors pakket aan batterijen is de Aska ook uitgerust met een kleine brandstofmotor, die onderweg de accu’s kan bijladen om zo het bereik wat te kunnen vergroten. In dat geval haal je een actieradius van de 400 kilometer bij snelheden van zo’n 240 kilometer per uur. NFT laat weten dat die brandstofmotor ook kan worden vervangen door een exemplaar dat op waterstof draait. Op de weg haalt het voertuig overigens een nogal bescheiden snelheid van 110 kilometer per uur.

Kost dat dan?

Nou, voor 5000 euro kom je op de lijst voor belangstellenden en krijg je een klein aandeel in het bedrijf. Daar hoef je dan ergens na 2026, als NFT de Aska in productie neemt, nog maar 789.000 dollar (653.800 euro) bij te leggen om er ook daadwerkelijk eentje op je oprit te kunnen zetten. De prijs is wel inclusief een vliegbrevet en een volledig op maat en smaak gemaakte cockpit. Dus dat valt dan weer mee…

Bronnen: NFT, New Atlas

Beeld: NFT

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws