Zet Soechoj de F-35 schaakmat?

André Kesseler

27 July 2021 12:00

Soechoj

Op de MAKS-21, de luchtshow in Moskou, onthulde Soechoj een model van een nieuw vijfde generatie gevechtsvliegtuig: de Checkmate SU-75.

De vijfde generatie betekent, net als de F-35 Lightning II en de F-22 Raptor, dat het toestel stealth heeft en dus minder zichtbaar is voor vijandelijke radarsystemen. Volgens de vliegtuigbouwer moet de SU-75 daardoor als goedkope rivaal van de F-35 gaan dienen en de Soechoj Checkmate is dan ook vooral bedoeld voor de export.

Even ter vergelijking: de F-35A, met al zijn snufjes, kost 80 miljoen dollar per stuk. De Checkmate, zou ‘slechts’ 30 miljoen dollar kosten en dat maakt het voor veel landen mogelijk een betaalbaar alternatief.

Lees ook:

Mach 1.8

Wat krijg je daar dan voor? Nou, een stealthtoestel met een deltavleugel, een intern wapenruim met plek voor vijf luchtdoelraketten, de mogelijkheid om 7400 kilo aan bommen mee te nemen, en een automatisch kanon. Verder is er een modern multiband passief detectiesysteem aan boord, een elektronisch oorlogsvoeringssysteem, en een Active Electronically Scanned Array (AESA) radar.

Soechoj

Dat alles wordt voortgestuwd door een enkele motor (niet heel gebruikelijk bij Russische jagers), voorzien van thrust vectoring. Dat laatste is een draaibare uitlaat waardoor de stuwstraal kan worden afgebogen om op die manier sneller te kunnen draaien. De krachtbron, mogelijk een Saturn Izdeliye 30 of een familielid, zou goed zijn voor Mach 1.8 (2149 km/u) en een bereik van 2800 kilometer.

Soechoi

Orders

Soechoj wil al in 2023 beginnen met de eerste vliegtests en het toestel zou al in 2027 klaar moeten zijn voor serieproductie. De vliegtuigbouwer schijnt nog na te denken over een versie die geschikt is voor vliegdekschepen. Maar eerst moeten er de nodige internationale orders binnen worden gesleept. Want al dat niet gebeurt, zou het best kunnen dat de schaakmat helemaal niet van de grond komt.

Bronnen: Sukhoi, New Atlas

Beeld: Soechoj

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws