Zuid-Australië gaat volledig groen

André Kesseler

27-10-2020 09:00:00

Zuid-Australië

Een Australische provincie draaide volledig op zonne-energie. Heel even…

Net als in veel andere delen op onze aardbol, heeft ook Zuid-Australië flink geïnvesteerd in zonnepanelen en andere vormen van solar energy. Eén op de drie huizen in de 1,75 miljoen zielen tellende provincie is bijvoorbeeld voorzien van zonnepanelen en dit jaar kwamen daar nog eens 2500 daken bij.

De 288.000 zonnesystemen leverden, zo is nu bekend is worden, op zondag 11 oktober tussen 12 en 1 uur ’s middags 992 MW aan elektriciteit. Samen met de 313 MW die werd opgewekt door de grotere zonnecentrales in de provincie was dat genoeg om het volledige verbruik af te dekken.

Lees ook:

Zuid-Australië

Grote groei

Zuid-Australië

Volgens Australian Energy Market Operator’s (AEMO’s), de beheerder van de nationale elektriciteitsmarkt, is dat niet de laatste keer. CEO Audrey Zibelman: “Zuid-Australië maakt een grote groei door van het aantal zonne-installaties op daken. AEMO voorspelt dat daar de komende 14 maanden nog eens 36.000 nieuwe zonnesystemen bij komen.”

Volgens de topvrouw betekent dat dat het elektriciteitsnet in Zuid-Australië steeds vaker geen stroom hoeft te leveren. De zonnepanelen op alle daken zullen over een tijdje, onder meer met behulp van enorme batterijpakketten, aan 100 procent van de vraag kunnen voldoen.

Bronnen: AEMO, New Atlas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws