Filmpje: ‘verdwenen’ zangvogel op de gevoelige plaat

Karlijn Klei

06 November 2021 09:00

vogel

Na maar liefst 170 jaar aan het oog van wetenschappers ontsnapt te zijn, legden vogelaars de mysterieuze zwartbrauwmuistimalia voor het eerst op beeld vast.

In de dichtbegroeide bossen van het Indonesische Kalimantan op het eiland Borneo spotten lokale vogelaars vorig jaar een onbekend zangvogeltje. Een bijzondere ontdekking: men dacht namelijk dat dit vogeltje, dat de zogenaamde zwartbrauwmuistimalia (Malacocincla perspicillata) bleek te zijn, was uitgestorven. De soort was in 170 jaar niet in het wild gezien.

Om meer te leren over het enigmatische vogeltje trok dezelfde groep onlangs opnieuw de Indonesische bossen in. Ze vonden het vogeltje niet alleen, ze wisten hem ook voor het eerst op de gevoelige plaat vast te leggen.

Lees ook:

Verdwenen

De zwartbrauwmuistimalia is een grijsbruin zangvogeltje dat werd ontdekt in de 19e eeuw in toenmalig Nederlands-Indië. In Europa werd hij daarna beschreven door Franse ornitholoog Charles Bonaparte, die in Leiden aan het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie werkte.

Dat exemplaar, nog altijd in bezit van natuurhistorisch museum Naturalis, was tot de Indonesische vogelaars het beestje in 2020 spotten, het enige bewijs voor het bestaan van de soort.

Vastgelegd

Panji Gusti Akbar is een van de leden van de Indonesische vogelaarsgroep Birdpacker, die afgelopen september opnieuw op zoek ging naar het mysterieuze zangvogeltje. Met succes: het team spotte een paartje tussen het dichte groen in Kotabaru, in het zuidoostelijke puntje van Kalimantan.

Volgens Akbar bewogen de vogeltjes zich voorzichtig: stilletjes, als om zo min mogelijk op te vallen. Dat gedrag zou kunnen verklaren waarom de vogels zo lang aan de nieuwsgierige ogen van de wetenschap ontsnapten.

De foto’s en filmpjes van de zwartbrauwmuistimalia’s moeten ornithologen helpen meer over het ‘verdwenen’ beestje te leren. Er is nog genoeg te onderzoeken. Zo is er nog heel weinig bekend over de leefwijze, populatiegrootte en verspreiding van deze zangvogel.

Bronnen: Birding Asia, New Scientist

Beeld: Panji Gusti Akbar; New Scientist/Youtube

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes