Tesla gaat humanoïde robot maken

Karlijn Klei

20-08-2021 15:00:09

Tesla Bot

Door zijn ‘menselijke pasvorm’ zou de Tesla Bot, in tegenstelling tot andere robots, een kei zijn in het vervullen van allerlei (saaie) menselijke taken.

Atlas, de humanoïde van Boston Dynamics, krijgt misschien concurrentie. Tijdens de Tesla AI Day op 19 augustus onthulde CEO Elon Musk plannen voor de zogenaamde Tesla Bot. Volgens Musk is deze ‘menselijke robot’ ontworpen om met behulp van kunstmatige intelligentie gevaarlijke, repetitieve en saaie taken op zich te nemen. Het prototype zou ergens volgend jaar af moeten zijn.

Lees ook:

Presentatie

Zoals het de excentrieke Musk betaamt, kón het haast niet anders dan dat de presentatie van de nieuwe robot gepaard ging met wat (nogal flauwe) grappen. De robot die het podium op wandelde was overduidelijk iemand in een pak. Als kers op de taart, deed de ‘robot’ een dansje voor hij door Musk van het podium gestuurd werd. “Dit was duidelijk niet echt,” zei de CEO, “maar dat wordt de Tesla Bot wél.”   

De ‘echte’ Tesla Bot, waarvan volgend jaar al een prototype klaar zou moeten zijn, wordt pakweg 173 centimeter lang en 57 kilogram zwaar. In plaats van een gezicht, krijgt de robot een display waarop handige informatie getoond kan worden.

Humanoïde

De ‘overstap’ van elektrische auto’s – waar we Tesla natuurlijk van kennen – naar humanoïden is volgens Musk minder groot dan je wellicht denkt. De Tesla-voertuigen, volgestopt met de nieuwste tech op het gebied van kunstmatige intelligentie om de wereld om hen heen te zien, lezen en verwerken, zijn natuurlijk al een soort robots. Of, zoals de CEO het verwoorde: “een soort half-bewuste robots op wielen.”

Je kunt de hele Tesla AI-dag terugkijken in het filmpje hieronder. Ga voor het segment over de Tesla Bot naar 2:05:24.

En benieuwd naar wat Musk en andere miljardairs nog meer voor bijzondere toekomstdromen hebben? Je leest er alles over in de nieuwste editie van KIJK, hier te bestellen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Tesla, Tesla/Youtube

Beeld: TeslaPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes