Foto: Pino-schedel of reuzentand?

Karlijn Klei

05 June 2021 09:00

schedel

Spoiler: wat er op een strand in New Jersey aanspoelde is geen gigantische vogelschedel noch een reusachtige tand. Maar wat is het wél?

Er spoelt van alles aan op het strand: van zeewier en schelpen, tot rotzooi zoals plastic flessen, en zelfs hele zeebewoners. Kustwachters en strandbezoekers spotten regelmatig dingen waarvan ze werkelijk geen idee hebben wat het is. Deze week was het weer raak. Na een storm lag er langs de kunst van het Island Beach State Park, in het Amerikaanse New Jersey, iets dat lijkt op de schedel van een gigantische vogel. De parkpolitie vroeg twitter om hulp.

Lees ook:

Raad het plaatje

“Je weet nooit wat je tegenkomt op het strand na een storm!” zo schrijft het park op Twitter, met daaronder een foto. “Hebben jullie een idee?”

Twitteraars gingen los. Een pelikaanschedel, gokte iemand voorzichtig. Dat de vogels van nature helemaal niet in het gebied voorkomen, is het minste probleem. De pelikaan in kwestie zou namelijk werkelijk belachelijk groot geweest moeten zijn. “Een pelikaan groter dan een tweezits vliegtuig”, twitterde iemand in een reactie. “Nice.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

New Jersey Department of Environmental Protection/Twitter

Walvis

Na ‘tand’ werden de ideeën al gauw écht absurd: is het de schedel van Pino van Sesamstraat? Die van een Pterodactylus? Helaas, óók fout. Nee, het mysterieuze voorwerp is niet afkomstig van een twee meter lange vogelpop of een vliegend reptiel dat 150 miljoen jaar geleden leefde. Walviswetenschapper Joy Reidenberg gaf uiteindelijk het verlossende woord: het is de schedel van een dwergvinvis (Balaenoptera acutorostrata).

De dwergvinvis is een baleinwalvis. Hoewel het een van de kleinere soorten is, worden volwassen dieren gemiddeld een flinke zeven meter lang en kunnen ze zelfs 10 tot 11 meter worden. Het is overigens verre van de eerste keer dat er een (deel van een) dwergvinvis aanspoelt. Ook in Nederlands gooien de golven af en toe zo’n ‘walvisje’ op het droge.

Bronnen: New Jersey Department of Environmental Protection/Twitter

Beeld: New Jersey Department of Environmental Protection/Twitter

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's