Geheime militaire bases gevonden door sport-app

kijkmagazine

29 January 2018 15:59

sport-app strava

Deze populaire sport-app slaat routes op die voor iedereen beschikbaar zijn en laat patronen zien die kunnen duiden op militaire bases.

Je kent hem vast: de veelgebruikte sport-app Strava. Ontzettend handig om bij te houden waar en hoe snel je hebt hardgelopen, gefietst of zelfs gezwommen. Strava kwam eind vorig jaar met The Global Heatmap, een gedetailleerde wereldkaart met daarop elke activiteit van alle gebruikers van de app. Je kunt zo bijvoorbeeld iemands record proberen te verbeteren.

Je kunt in Strava aangeven dat je niet wil dat je locatie wordt gedeeld in deze heatmap, maar het is mogelijk dat je dit een keertje vergeet. Militairen zijn ook maar mensen en hen overkomt dit ook weleens. Wanneer zij dan trainen of patrouilleren, laten ze sporen achter. Ze kunnen daarmee hun – mogelijk geheime – locatie en vaste routes verraden.

Koningshuis

Een aantal mensen zoomden bijvoorbeeld in op deze heatmap en zagen toen opvallende patronen. Nathan Russer, analist bij het Institute for United Conflict Analysts, was de eerste die op deze manier een basis vond, waarna hij het bekendmaakte op Twitter.

Die opvallende patronen zie je wanneer je de heatmap vergelijkt met de kaart van Google Maps. Sommige woon- of werklocaties zijn op Google Maps afgeschermd, maar de routes van en naar deze ‘geheime locaties’ die Strava heeft opgeslagen, zijn via de heatmap wél te zien. Deze routes vallen het meest op in dunbevolkte gebieden waar de app weinig wordt gebruikt. Zo zijn er bijvoorbeeld routes rondom de basis van Nederlandse militairen in Mali gevonden. De locatie van de basis was hier overigens wel al bekend.

Niet alleen de routes van militairen zijn ‘ontmaskerd’, ook die van het koningshuis. Er zijn namelijk patronen gevonden bij Villa Eikenhorst in Wassenaar. Er is een duidelijk rondje te zien dat start en eindigt bij de voordeur van de woning. Het koningshuis is sportief!

Schuld

Op het moment wordt er onderzocht wat dit betekent voor onze militairen in het buitenland. Als het nodig is, worden er maatregelen genomen door Defensie. Maar wiens ‘schuld’ is het eigenlijk?

De Nederlandse militairen krijgen duidelijke instructies over het gebruik van sociale media wanneer ze op een missie zijn. Achternamen worden bijvoorbeeld veranderd op Facebook en er mogen geen foto’s van de omgeving worden geplaatst, maar aan het uitzetten van Stravadata is niet gedacht door óf de leidinggevenden óf de militairen. Juridisch gezien is het in ieder geval niet de schuld van Strava, want zij hebben alle voorwaarden netjes openbaar opgesteld.

Bronnen: The Guardian, AD, NOS, Bright1, Bright2

Beeld: Strava/AD

Lees ook: 

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens