Enkele punten die opvallen in Kennedy-documenten

Laurien Onderwater

27-10-2017 15:59:12

Kennedy-documenten

Gisteren werden, op een paar na, de documenten over de moord op John F. Kennedy vrijgegeven. Enkele verklaringen vallen op.

Aan complottheorieën over de moord op Kennedy geen gebrek. Het was de geheime Cubaanse dienst. Het was de FBI. Het was de maffia, en ga zo maar door. Sinds gisteren zijn, na 25 jaar, duizenden documenten over de Kennedy-moord vrijgegeven. Die pagina’s doorspitten kost enorm veel tijd, maar in de 24 uur dat ze openbaar zijn, vallen een paar dingen op. KIJK bespreekt ze kort.

Plannen voor moord op Castro

In een document uit 1975 staat dat de CIA de Amerikaanse maffioso Sam Giancana wilde rekruteren om de Cubaanse leider Fidel Castro te vermoorden. Hier zou de man 150.000 dollar voor ontvangen. In datzelfde rapport staat ook dat de CIA later geïnteresseerd zou zijn om maffialeden een gifpil te laten bezorgen bij Castro. Uiteindelijk is van beide strategieën afgezien, “omdat het dan moeilijk zou zijn om de maffialeden in de toekomst te vervolgen.”

Fidel Castro

Oswald was met de dood bedreigd

Een dag vóór de moord op Lee Harvey Oswald door Jack Ruby had het FBI-kantoor in Dallas een telefoontje gekregen, blijkt uit een verklaring van toenmalig FBI-chef J. Edgar Hoover. Een kalme stem sprak toen met de woorden dat hij lid zou zijn van “een comité dat Oswald wil vermoorden.”

Hoover belde daarop naar het politiebureau met de boodschap dat Oswald extra goed moest worden beschermd, maar de volgende dag was het Ruby toch gelukt de man neer te schieten. Ruby ontkende later in alle toonaarden dat hij het telefoontje had gepleegd en zei ook dat hij volledig alleen handelde.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wraakactie

Ook opvallend is een document uit 1975. Hierin verklaart Richard Helms (directeur van de CIA onder de presidenten Lyndon B Johnson en Richard Nixon) dat Johnson heeft gezegd dat de moord op Kennedy een wraakactie was voor de moord op de Zuid-Vietnamese president Ngo Dinh Diem. Deze man stierf een paar weken voor Kennedy tijdens een coup. “Waar hij dit idee vandaan haalt? Ik heb geen idee”, voegde Helms er nog aan toe.

Smeuïge verhalen

De komende tijd zullen er uit de vrijgegeven documenten wel meer bijzonderheden naar boven komen. Tot nu toe zijn zijn er geen heul schokkende onthullingen bij, maar waarschijnlijk zijn die wel smeuïg genoeg voor complotdenkers. Daar gaan we weer…

Bron: CNN

Lees ook: 

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis