KIJK Live! 16 maart: wat als er een ijstijd aanbreekt?

kijkmagazine

11 March 2016 11:00

IJs

Hoe ziet de wereld eruit als er een nieuwe ijstijd is begonnen? Je hoort het op KIJK Live!, 16 maart in Utrecht.

We maken ons het laatste decennium vooral zorgen om de gevolgen van een opwarmende wereld. Maar laten we de tegenovergestelde mogelijkheid niet uit het oog verliezen: dat het op aarde juist veel kouder wordt, doordat er een nieuwe ijstijd aanbreekt. Op de KIJK Live!-editie van 16 maart in sterrenwacht Sonnenborgh, Utrecht, schetst paleo-klimatoloog Frank Peeters (VU Amsterdam) hoe de wereld er dan komt uit te zien.

Uitgestorven Aberdeen

Een tipje van de sluier: de kanaaltunnel gaat failliet, want je kunt ten tijde van een ijstijd gewoon van Frankrijk (of Nederland) naar Engeland lopen. De nieuwe kustlijn zal zich bevinden tussen Noord-Denemarken en de Schotse plaats Aberdeen – waar dan nauwelijks meer iemand zal wonen.

Ook op andere plekken heeft een nieuwe ijstijd grote gevolgen. China raakt economisch gezien in het slop door een nijpend watertekort, terwijl het juist erg goed toeven is aan de kusten van de Indische Oceaan. En Madagaskar? Dat mag zich tegen die tijd waarschijnlijk het rijkste land ter wereld noemen.

Allemaal vega

Op dezelfde avond zullen nog drie intrigerende scenario’s door deskundigen worden verkend. Natuurkundige Wim Beenakker doet uit de doeken hoe de wereld eruit had gezien als we de quantummechanica nooit hadden bedacht. Landbouweconoom Petra Berkhout vertelt wat er gebeurd als iedereen vegetariër wordt. En Henk van Arkel wordt op het podium geïnterviewd over een wereld zonder geld.

De reden voor al die gedachte-experimenten is dat op 16 maart het boek Wat als… verschijnt, waarin vijftig afleveringen zijn gebundeld van de gelijknamige KIJK-artikelenserie. Het eerste exemplaar wordt op deze KIJK Live! aangeboden aan sterrenkundejournalist Govert Schilling, die ook een korte Q&A zal doen over zwaartekrachtsgolven. Het tweede exemplaar is voor de winnaar van de KIJK-pubquiz, die halverwege de avond plaatsvindt. Het gloednieuwe, meer dan driehonderd pagina’s tellende boek zal uiteraard ook ter plekke te koop zijn, voor 14,95 euro.

Schrijf je in!

Het programma van de KIJK Live!-editie van 16 maart duurt van 20.00 tot 22.00 uur, met inloop vanaf 19.30 en na afloop een borrel. Toegang is gratis! Wel vragen we je om je van tevoren in te schrijven, waarbij geldt: vol is vol. Dus wees er snel bij!

Je kunt je opgeven voor dit evenement door een mailtje te sturen naar [email protected] met als onderwerp ‘KIJK Live! 16 maart’, of via deze Meetup-pagina.

Beeld: FreeImages.com/Ariel da Silva Parreira


Meer Mens