Hoeveel water is er nodig voor een grote boodschap?

André Kesseler

28-03-2021 11:59:00

water

Het doorspoelen van de grote boodschap: hoeveel water gebruiken we daarvoor?

“In KIJK 1/2020 staat een artikel over een coating voor de toilet waardoor we veel minder water verbruiken,” mailt Albert van Driel. “Hoeveel water heb je minimaal nodig om de grote boodschap door te spoelen zodat er geen verstoppingen ontstaan?”

Lees ook:

Hellingshoek

In Nederland hebben we voornamelijk vrijvervalriolering, een systeem van buizen die een klein beetje aflopen naar een centraal punt. Zo wordt de zwaartekracht gebruikt om afvalstoffen en regenwater af te voeren en zijn er weinig dure en onderhoudsgevoelige pompen nodig.

Will Scheffer, expert sanitaire technieken van het kennisplatform TVVL, zegt in antwoord op de vraag van Van Driel: “De Nederlandse norm voor de gebouwriolering is NEN 3215 en die stelt dat er ten minste zes liter water nodig is om een grote boodschap door de rioleringsleiding te transporteren. Daarbij wordt uitgegaan van een leiding met een middellijn van minimaal 90 millimeter en een hellingshoek van minimaal 5 millimeter per meter.”

Beperkte ruimte

Volgens de expert wordt, om water te besparen, al jaren geprobeerd om de spoelbeurten terug te brengen naar vier liter. Daar zijn onderzoeken naar gedaan en zelfs voorstellen om pilotprojecten te starten; waar overigens niemand zich echt aan durft te wagen.

“Onze riolering is niet berekend op spoelingen met zo weinig water”, zegt Scheffer. “Dat kan alleen als de rioleringsleidingen onder een grotere hellingshoek zouden liggen, maar dat is in Nederland nou eenmaal niet zo. In veel gebouwen halen we die vijf millimeter per meter vaak al nauwelijks. En door de beperkte ruimte in veel gebouwen en met minimale verdiepingshoogten en vloerdikten in ons land is dat ook lastig te realiseren.”

Kortom: voorlopig zullen we elke number two nog gewoon met zes liter water door de riolering jagen.

Deze vraag kon je vinden in het zomernummer van KIJK.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer KIJK antwoordt