Kinderen ontvangen nieuw oor gekweekt uit eigen cellen

Laurien Onderwater

01 February 2018 12:59

oor

Een groep van vijf Chinese kinderen heeft nieuwe oren gekregen, gebaseerd op 3D-modellen en gegroeid uit hun eigen kraakbeencellen.

Microtie, ook wel klein oor genoemd, is een aangeboren aandoening, waarbij kinderen een oor hebben dat niet volledig is ontwikkeld. In zeldzame gevallen zijn zelfs beide oren niet volgroeid. Huidige behandelingen omvatten het plaatsen van een kunstmatig oorframe of het creëren van een nieuw oor uit ribkraakbeen.

Maar een team van weefselingenieurs en plastische chirurgen komt met een andere techniek, waarbij een volgroeid oor is ontwikkeld uit kraakbeencellen afkomstig van het gezonde oor. Hiermee hebben de onderzoekers vijf Chinese kinderen met microtie nieuwe oren gegeven.

Nieuw oor

Bij alle vijf de kinderen was de aandoening unilateraal, wat betekent dat maar één oor was aangedaan. Hierdoor konden de wetenschappers het gezonde oor in hoge resolutie scannen om er een 3D-geprinte mal van te maken. Vervolgens werden kraakbeencellen gehaald uit het ontwikkelde oor en die kweekten de wetenschappers op om een cellijn te verkrijgen.

De kraakbeencellen werden in de mal geplaatst en groeiden na ongeveer drie maanden uit tot een volledig oor, waarbij de mal zichzelf begon af te breken. Dit nieuwe oor werd bevestigd bij elk van de vijf kinderen en de reconstructie was voltooid. Wel moesten er achteraf nog een paar kleine cosmetische ingrepen worden verricht.

Langetermijneffecten

De techniek zelf is niet nieuw, maar dit is de eerste keer dat hij zo effectief is gebruikt in de mens. Bovendien zijn de eerste van deze implantaten 30 maanden geleden aangebracht, en tot nu toe zijn de langetermijneffecten goed.

Toch vindt hoogleraar plastische chirurgie Irene Mathijssen (Erasmus Medisch Centrum) dat de onderzoekers nog langer moeten wachten om iets te kunnen zeggen over de langetermijneffecten. “Bij deze patiënten is het nog maar de vraag hoe het kraakbeen zich over de jaren gaat gedragen qua groei. En wat hou je over als het construct, waarop de kraakbeencellen nu zijn gezet, helemaal is opgelost?”

“Het is niet verwonderlijk dat dit soort nieuwe toepassingen uit China komt, want daar is veel minder strenge regelgeving over het gebruiken van nieuwe methoden in patiënten; dit zou niet zomaar in Nederland kunnen worden uitgevoerd.”

Alternatieven

Zoals gezegd, bestaan er al andere methodes om patiënten met microtie alsnog van twee ontwikkelde oren te voorzien. “Oorreconstructies kunnen met kunstmateriaal worden uitgevoerd en geven dan een vergelijkbaar beeld”, zegt Mathijssen. “Alleen blijft dat materiaal zijn vorm behouden en wordt niet vervangen door eigen kraakbeenweefsel. Nadeel van het kunstmateriaal is dat het kan infecteren en als dat gebeurt, moet je het volledig verwijderen. Als de methode van China werkt en het uiteindelijk een oor is van eigen weefsel is dat risico veel lager.”

Een andere methode die veel wordt gebruikt in Europa is het maken van een oorschelp met eigen kraakbeenweefsel, waarvoor een stuk rib van de patiënt wordt gebruikt. “Dat heeft acceptabele resultaten maar geeft een litteken bij de ribbenkast, een contourafwijking ter plekke en kan blijvende pijnklachten ter plekke veroorzaken. Bovendien wordt het gemaakte oor nooit zo mooi als met een kunstmatig of geprint oor.”

De onderzoekers gaan nu de kinderen nog vijf jaar monitoren om te controleren of de oren intact blijven, nadat de mal volledig is afgebroken. Daarnaast werken ze verder aan het verfijnen van de procedure om uiteindelijk steeds natuurlijker ogende oren te kunnen ontwikkelen.

Bronnen: EBioMedicine, ScienceAlert, Independent

Beelden: EBioMedicine

Lees ook:

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens