Stadsboerderij onder hartje Londen geopend

KIJK-redactie

02-07-2015 13:00:19

’s Werelds eerste ondergrondse stadsboerderij zet voet in Londense aarde.

Londenaren zouden Londenaren niet zijn zonder met hun ondergrondse activiteiten regelmatig het nieuws te halen. Onlangs nog legden ze een oude spoorlijn bloot met behulp van laserscanners en ook dachten ze na over een ondergronds netwerk van fietspaden. En nu – alsof het de gewoonste zaak van de wereld is – pronken ze met een duurzame groentekwekerij in Londen’s diepe en tot voor kort nog verlaten schuilkelders.

Het hele jaar

De ondergrondse stadsboerderij is ’s werelds eerste en heeft de toepasselijke naam ‘Growing Underground’ gekregen. Het geheel ligt zo’n twaalf verdiepingen onder het Londense plaveisel in de kelders die ooit dienst deden als schuilplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een slim uitgekozen locatie, want vanuit hier liggen de groentes zoals selderij, rucola, peterselie, radijs en mosterdblad – en dus geen granaatappels – al binnen vier uur op het bord van de klant. Maar de korte transporttijd is niet het enige. De schuilkelders zijn door de diepte waarop ze liggen uitstekend geïsoleerd en hierdoor kunnen de ondergrondse tuinders de temperatuur het hele jaar door stabiel houden en dus ook het hele jaar door hun groentes blijven telen.

underground2

Speciaal kweeksysteem

Nog meer duurzaamheid is te vinden in het zogenoemde hydroponische kweeksysteem, waarbij de groentes met hun wortels in water staan dat steeds wordt rondgepompt. Volgens de oprichters van Growing Underground bespaart dit al snel 70 procent water als je het vergelijkt met groenteteelt bovengronds. Verlichting is trouwens te danken aan leds, want de zon is natuurlijk ver te zoeken op deze diepte.

Aan ambitie hebben de boeren geen gebrek. Waar nu alleen nog aan lokale restaurants wordt geleverd, willen ze in de toekomst ook de consument direct kunnen voorzien van hun verse groentes.

Bronnen: Growing Underground, ScienceAlert

Beeld: National News and Pictures/Isabel InfantesPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens