Amerikaanse Marine bouwt kazerne met 3D-printer

Karlijn Klei

02 September 2018 10:59

3D-printer

Het zou rondtrekkende mariniers een hoop tijd en energie schelen wanneer ze kazernes printen in plaats van ze telkens zelf te bouwen.

Onderhand kun je het bijna zo gek niet bedenken of er is weleens een variant van uit een 3D-printer gerold: van kleine snuisterijen tot meubels, auto’s en een scala aan medische hoogstandjes. Niet raar natuurlijk dat deze technologie ook de US Marine Corps niet is ontgaan. Met een behoorlijk groot exemplaar printte het korps in een kleine twee dagen een volledige kazerne van beton – voor ‘onderweg’.

Lees ook: Filmpje: 3D-printer maakt zelfvouwende voorwerpen

Onderdak

Tijdens hun vaak lange, verre missies, zijn mariniers regelmatig op zichzelf aangewezen om te zorgen voor een slaapplaats. De makkelijkste optie is het gebruik van tenten, maar aangezien dat natuurlijk niet echt veel bescherming biedt, wordt er vaak toch gekozen voor het bouwen van houten hutten.

Het kost een team van zo’n tien mariniers gemiddeld ongeveer vijf dagen om zo’n houten kazerne in elkaar te zetten. En hoewel ze dan een stevige en relatief veilige plek hebben, zouden ze hun tijd natuurlijk nuttiger kunnen besteden.

Veilig en snel

Uit dat besef ontsprong het idee stevige kazernes niet te bouwen, maar te printen. Met wat naar verluidt een van de grootste beton-3D-printers ter wereld is, legde het marinekorps afgelopen maand de hand aan een eerste versie.

Een 10-jaar oude computer, een ontwerp, een grote 3D-printer en heel veel beton. Bron: U.S. Marine Corps

Slechts 40 uur deed de printer erover om het bouwwerk van een slordige 46 m2  – mét ramen – laagje voor laagje ‘af te drukken’. Dat is al een stuk sneller dan het houten equivalent dat de mariniers met de hand in elkaar zetten, maar het zou nóg sneller kunnen. Zo moest het beton nu nog continu worden aangevuld, maar als ook dat aan robots over gelaten kan worden, zou het ‘klusje’ zelfs binnen 24 uur geklaard kunnen worden.

Een behoorlijke bonus is dat deze kleine ‘huizen’ natuurlijk niet alleen door mariniers tijdens hun missies gebruikt kunnen worden. Ook in noodsituaties zoals natuurrampen zou deze snelle manier van stevig onderdak maken zeer goed van pas komen.

Bronnen: Popular Mechanics, U.S. Marine Corps

Beeld: U.S. Marine Corps

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!

 


Meer Nieuws