Beleef de technologie van de toekomst

Loys Bakker

10 September 2021 12:00

Jetbrains Techlab

In technologiemuseum Jetbrains Techlab kun je zelf de vernuftigheden van de toekomst uitproberen.

Het Jetbrains Techlab is te vinden op de Plantage Middenlaan in hartje Amsterdam. Hier worden de nieuwste technologische hoogstandjes tentoongesteld. Het museum wordt gefinancierd door Jetbrains, een Tsjechisch bedrijf dat tools maakt voor softwareontwikkelaars. In de ruimte naast de galerie is daarom ook een werkplaats voor ingenieurs te vinden die dag in dag uit robots programmeren en innoveren.

Lees ook:

Digitaal sculptuur gemaakt met AR-technologie

Vijf thema’s

In het lab maak je op een interactieve manier kennis met de vijf hoofdthema’s: robotica, kunstmatige intelligentie, 3D-printen, Augmented Reality en Virtual Reality. Zo kun je vliegen met dino’s in VR-installatie Birdly, die aan de Zurich University of the Arts is ontwikkeld, de vervuilde rivieren van een AR-stad opruimen, of een potje schaken tegen een gewiekste robotarm.

Maar de indrukwekkendste gadget van het Techlab is toch wel Spot. De vierbenige robot van Boston Dynamics is sinds kort in het bezit van het museum. Spot is semi-autonoom: hij moet nog bestuurd worden door iemand, maar kan wel al zelf traplopen en obstakels vermijden. Daar gebruikt hij vier camera’s voor, die op elke kant van zijn lichaam zijn gemonteerd. Zo kan hij zijn pootjes bijstellen als hij dreigt om te kieperen. Valt hij toch? Geen probleem. Spot staat op eigen houtje weer op.

Hoewel Boston Dynamics graag laat zien hoe goed zijn robots kunnen dansen, waaronder op Bruno Mars’ Uptown Funk, is het vooral de bedoeling dat de bot wordt ingezet voor serieuzere doeleinden. Zo kan Spot gevaarlijke plekken, zoals Tsjernobyl of boorplatformen, inspecteren. Met opzetstukken als methaandetectors en LIDAR kan hij gaslekken detecteren of 3D-scans van vervallen gebouwen maken.

Zelf Spot in ‘levende lijve’ ontmoeten? Dat kan! Een ticket voor het TechLab kost €18 voor volwassenen en €16 voor kinderen en studenten. Een bezoektijd reserveren wordt aangeraden.

Bron: Jetbrains Techlab

Beeld: Jetbrains Techlab

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws