De beste boeken van 2013 volgens KIJK – deel 1

kijkmagazine

18 December 2013 16:00

Elk jaar kiezen de medewerkers van KIJK hun favoriete nonfictieboek. De eerste picks van 2013.

Hoofdredacteur Vivianne Bendermacher kiest Titanenstrijd (Fred Vogelstein):
“Hoe weet je dat een boek Goed is met een grote G? Dat merk je aan de onbedwingbare behoefte om te pas en te onpas anekdotes uit het boek op te dissen; zelf nog maanden na het lezen. Daarom staat Titanenstrijd door Wired-journalist Fred Vogelstein voor mij op een. Het boek geeft een heel gedetailleerde en vermakelijke inkijk in de jarenlange strijd tussen de twee techgiganten Google en Apple. Niet alleen door de ogen van de wereldberoemde kopstukken van deze bedrijven, maar ook door de IT-specialisten en assistenten.”

Dierenbrein en mensenlijfWetenschapsjournalist en biofarmaceutisch wetenschapper Marysa van den Berg kiest Dierenbrein en mensenlijf (Barbara Natterson-Horowitz en Kathryn Bowers):
“Kunnen dieren ook hartaanvallen krijgen, geslachtziektes oplopen en aan eetstoornissen lijden? Ja, het kan, laat de schrijfster in dit boek zien. Ik vond het verrassend hoeveel kwalen bij de mens ook bij dieren kunnen voorkomen. Hoewel misschien af en toe wat te lastig voor de complete leek, een erg vermakelijk en informatief boek.”

What do women want?Wetenschapsjournalist Asha ten Broeke kiest What do women want? (Daniel Bergner):
“Gewapend met een prettige schrijfstijl, rake observaties van hitsige aap- en mensvrouwen en een heleboel wetenschappelijk onderzoek ontmaskert Bergner een van de hardnekkigste fabels over seksualiteit: dat vrouwen minder lust zouden voelen dan mannen. De reden dat we dat toch zo lang hebben gedacht, is dat wetenschappers zich hebben laten bedotten door het stereotype van de preutse vrouw. Daarmee is What do women want? meer dan een leuk boek; het is ook een belangrijk boek.”

Op de kaart - coverWetenschapsjournalist en biomedicus Christa Broekhuizen kiest Op de kaart (Simon Garfield):
“Hoewel vaak wordt geroepen dat vrouwen geen navigatietalenten zijn, raad ik dit boek vol kaarten mannen én vrouwen aan. Het heeft me meerdere keren hardop doen lachen. Saaie geschiedenis en aardrijkskunde worden smeuiig en spannend door de vele anekdotes en illustraties. Onbewust leer je veel over de wereld, terwijl je je vermaakt met verhalen over vervalsingen en diefstal.”

What has nature ever done for us?Wetenschapsjournalist en bioloog Stephan van Duin kiest What has nature ever done for us? (Tony Juniper):
“Juniper zet thematisch, vlot geschreven en begrijpelijk uiteen op hoeveel manieren natuur waarde voor ons heeft. De waarde van het in stand houden van de natuur is vaak hoger dan het leeghalen van ecosystemen voor grondstoffen. Dit boek is het concrete startschot voor een beweging waar we in de toekomst nog veel van zullen horen, en is qua impact te vergelijken met wat het boek Waste van Tristram Stuart destijds voor de anti-voedselverspillingslobby deed.”

De alfabetweterEx-KIJK-stagiair en student communicatie- en informatiewetenschappen Gerben Kamphorst kiest De alfabetweter (Ronald Snijders en Fedor van Eldijk):
“Een woordenboek als beste boek van 2013; kan dat? Wel als het De alfabetweter heet. Hoewel deze bundeling van nieuwe woorden op het randje van fictie en nonfictie bungelt, is hij zeker de moeite waard. Je maakt kennis met woorden als ‘verveulen’ (een saai jong van een al dan niet interessant paard) of ‘benefietkeeper’ (een keeper die voor het goede doel staat). Hopelijk inspireert dit boek je om in 2014 de Nederlandse taal nog wat rijker te maken!”

Morgen en overmorgen lees je op deze site welke boeken uit 2013 de overige KIJK-medewerkers het beste vonden! Hier, hier en hier vind je onze keuzes van vorig jaar.


Meer Nieuws