De beste boeken van 2015: 5 tot en met 1

kijkmagazine

23 December 2015 09:00

De beste boeken van 2015

Wat waren de beste non-fictieboeken van 2015 volgens KIJK? Vandaag het tweede en laatste deel van onze top-tien.

Hoe leven ontstaat5. Hoe leven ontstaat

KIJK-redacteur Naomi Jansen begon met frisse tegenzin aan dit boek. Het gaat namelijk over de rol die quantummechanica speelt in biologische processen, en ze vreesde met grote vreze dat ze daar als niet-natuurkundige met geen mogelijkheid doorheen zou komen. Gelukkig bleek dat helemaal niet het geval; Hoe leven ontstaat is ondanks het intimiderend klinkende onderwerp juist prima te volgen voor leken. Een flinke pluim dus voor de auteurs: theoretisch natuurkundige Jim Al-Khalili en moleculair geneticus Johnjoe McFadden.

Over de grens4. Over de grens
Noord-Korea is één groot raadsel voor ons buitenstaanders. Gelukkig dat er af en toe iemand uit het land weet te ontsnappen die ons kan vertellen hoe het er echt aan toegaat in de Aziatische dictatuur. Zoals Jang Jin-Sung, een hooggeplaatste dichter die de fout maakte een verboden boek uit te lenen aan een vriend en vervolgens moest vluchten. In Over de grens vertelt hij over die vlucht, én over toestand van zijn geboorteland en het regime van de Kims, wat een boek oplevert dat afwisselend thriller-spannend, schokkend en razend interessant is.

De schaduw van Tambora3. De schaduw van Tambora
In april 1815 vond “de grootste natuurramp sinds mensenheugenis” plaats op het Indonesische eiland Soembawa: de vulkaan Tambora barstte uit met zo’n enorme kracht dat het duizenden kilometers verderop was te horen. In De schaduw van Tambora beschrijft de Nederlandse journalist Philip Dröge de ramp zelf alsof hij erbij was, en brengt hij vervolgens de gevolgen voor de hele wereld in kaart.

Robots, aliens en popcorn2. Robots, aliens en popcorn
Als er afgelopen jaar één boek is verschenen dat ‘typisch KIJK’ schreeuwt, is het wel het debuut van wetenschapsredacteur en sterrenkundige George van Hal: Robots, aliens en popcorn. Hierbij gebruikt hij films als opstapje om zijn lezers te vertellen over harde wetenschap (de wormgaten uit Interstellar) en cutting edge technologie (het pak van Iron Man). Dat levert een goed geschreven boek op bomvol informatie, dat we met plezier op deze plek nóg een keertje van harte aanraden.

De globaliseringsparadox1. De globaliseringsparadox
In KIJKs recensierubriek ‘To do’ zijn we niet al te scheutig met het uitdelen van de hoogst mogelijke score. Zelfs als er welbeschouwd weinig op een boek valt aan te merken, blijven we meestal steken bij vier sterren. Maar in 2015 wist welgeteld één titel toch dat felbegeerde vijfde sterretje erbij te krijgen: De globaliseringsparadox. Hierin biedt Harvard-hoogleraar Dani Rodrik “een verfrissend en goed onderbouwd tegengeluid in een tijd waarin men overal mondiale economische beperkingen wil opheffen”, schreef Tim van Ham in zijn recensie. “En hij doet dat op zo’n duidelijke manier dat iedereen met middelbare-schooleconomie het begrijpt.” Daarmee wordt De globaliseringsparadox ons – wellicht wat onverwachte, maar desondanks welverdiende – beste boek van het jaar.

Lees hier welke boeken er op de tiende tot en met zesde plaats staan van onze ranglijst.

Welk in 2015 verschenen boek vond jij erg de moeite waard? Laat het hieronder weten!


Meer KIJK tipt