Update: Grootste triceratopsskelet onder de hamer

Karlijn Klei

22-10-2021 14:30:00

triceratops

Naast kunst en juwelen worden in veilinghuizen ook steeds vaker fossielen en skeletten, zoals dat van Triceratops Big John, voor een fors bedrag verkocht.

Update 22/10/2021: Big John is verkocht, en hoe. Het triceratopsskelet, waarvoor veilingmeester Giquello tussen de 1,2 en 1,5 miljoen euro dacht te krijgen, heeft bijna het vijfvoudige opgebracht: totaal 6,65 miljoen euro.

Over wie het torenhoge bedrag heeft neergelegd, is weinig bekend, behalve dat het gaat om een ‘Amerikaanse verzamelaar’. Daar is overigens lang niet iedereen blij mee. Veel mensen, met name wetenschappers, vinden het doodzonde dat het waardevolle skelet naar een individu gaat – en niet naar bijvoorbeeld een museum waar het verder onderzocht kan worden.


Het zal na de Tyrannosaurus rex misschien wel de bekendste dinosauriër zijn: de Triceratops. Met hun grote, kenmerkende nekschild en niet één, niet twee, maar drie flinke hoorns, moeten de leden van deze herbivoor-familie, die pakweg 66 miljoen jaar leefden, imposante verschijningen geweest zijn. Big John was in zijn tijd misschien wel een van de imposantste: zijn skelet is het grootste van die we tot nu toe van deze dino’s hebben gevonden. Hij wordt binnenkort geveild.

Lees ook:

Kolos

Big John leefde tijdens het Krijt, op het voormalige Laramidia: een eiland-continent dat nu Alaska tot Mexico beslaat. Paleontologen vonden de 200 botten waaruit de triceratops bestaat in 2014, in Hell Creek-formatie in de Amerikaanse staat South Dakota.

Triceratopsresten zijn niet heel bijzonder: hoewel ze tot nu toe alleen in Noord-Amerika gevonden zijn, gebeurt dat best vaak. Toch is Big John speciaal. Het skelet is met 60 procent van de botten namelijk niet alleen relatief compleet en goed bewaard gebleven, zijn naam heeft hij natuurlijk niet voor niets gekregen. Het is een flinkerd: het planteneterskelet meet acht meter van kop tot staart, is twee meter breed en weegt meer dan 700 kilogram. Zijn kop alleen al is 2,62 meter lang.

Veiling

Big John zal volgende maand, 21 oktober 2021, in het Franse veilinghuis Drouot in Parijs geveild worden. Veilingmeester Alexandre Giquello verwacht dat het skelet tussen de 1,2 en 1,5 miljoen euro zal opbrengen. De paar dagen ervoor wordt het skelet in Drouot tentoongesteld.

Heel veel kopers zijn er volgens Giquello niet. Het zouden er wereldwijd slechts een stuk of tien zijn. Niet héél vreemd: je moet namelijk niet alleen een forse bankrekening, maar ook een bijzonder ruim huis hebben.

Overigens is het geschatte prijskaartje van Big John een schijntje vergeleken met wat er vorig jaar voor tijdsgenoot Tyrannosaurus rex Stan werd neergelegd. De verwachting was dat Stan zes tot acht miljoen euro zou opleveren – dat werd uiteindelijk bijna 27 miljoen euro. Nog nooit werd er zoveel voor een fossiel betaald.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op 04/09/2021. Op 22/10/2021 is het aangevuld met het (torenhoge) bedrag waarvoor Big John uiteindelijk over de spreekwoordelijke toonbank ging.

Bronnen:  Drouot, The Guardian, VRT

Beeld: Alexandre Giquello/Drouot

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws