Het best gelezen KIJK-nieuws van 2018

Laurien Onderwater

29 December 2018 08:59

platte aarde flat earth youtube

Welke berichten op de website van KIJK werden het afgelopen jaar het meest gelezen? Bekijk hier de top vijf!

5. Mars

Op 31 juli stonden heel wat mensen over de wereld ‘s avonds in de tuin of op het dak naar de hemel te staren. De reden? Mars was dichterbij dan gewoonlijk, waardoor de rode planeet nóg beter was te zien. Op de desbetreffende avond bevond Mars zich nog ‘maar’ 57,6 miljoen kilometer van onze aarde.

Hoewel Mars altijd met het blote oog zichtbaar is (en herkenbaar is door zijn rode kleur), was de planeet in juli helderder dan normaal. En dat nieuwtje sloeg aan bij een groot publiek en staat daarom op nummer 5.

4. Man tuimelt in zwart gat

In augustus schreven we over een toerist die het kunstwerk van Anish Kapoor, Descent into Limbo (‘daal af in limbus’) genaamd, wel erg letterlijk nam: hij viel erin. In het museum Fundação de Serralves in Portugal had Kapoor namelijk een zwart gat in de vloer gemaakt.

De binnenkant van het gat was beschilderd met Vantablack: een pigment dat zó donker is dat het nauwelijks licht reflecteert. Hierdoor leek het gat een tweedimensionale cirkel die op de grond was geschilderd. Maar in werkelijkheid was het 2,5 meter diep…

3. Blauwe maan

Dat de KIJK-lezers fan zijn van nieuws over astronomische bezienswaardigheden, bewijst niet alleen het bericht dat op nummer 5 is geëindigd, maar ook dit artikel. Begin dit jaar was er namelijk een blauwe maan te zien. Dit verschijnsel vindt eens in de twee of drie jaar plaats en heeft verder niks met de kleur van de maan te maken. De natuurlijke satelliet wordt zo genoemd wanneer er twee keer een volle maan in één kalendermaand is te zien.

Een blauwe maan an sich is al best bijzonder, maar 2018 was een extra bijzonder jaar, want hierin waren twéé blauwe manen te aanschouwen. Op 31 januari en op 31 maart. De eerstvolgende keer dat er twee blauwe manen in één jaar zijn, is pas weer in 2037.

2. Gold digger

Opmerkelijk genoeg wordt de top twee van het best gelezen KIJK-nieuws gesierd door wat oudere artikelen. Zo ook het verhaal over goud zoeken dat in 2013 op de website van KIJK werd geplaatst en in 2010 al in het magazine stond.

Momenteel kost een kilo goud bijna 36.000 euro. En dat maakt het lucratief om zelf goud te gaan zoeken. Zelf? Zelf. Jawel, dat kan – ook in Nederland. En dat nieuws trok de aandacht van heel wat lezers. Het artikel werd het op een na best gelezen sitebericht van 2018.

1. Platte aarde

Nog nooit heeft een artikel zoveel commotie veroorzaakt als de Complot!-aflevering over geen ronde, maar een platte aarde. Flat Earthers geloven dat de aarde een platte schijf is, omringd door een ijsmuur (zoals de White Wall in Game of Thrones). Alle modellen van een ronde aarde die seizoenen, verduisteringen, zonsopkomsten en zonsondergangen perfect beschrijven? Leugens, zeggen de aanhangers. Foto’s van de ronde aarde vanuit de ruimte? Overheidssamenzweringen.

Veel mensen zullen de platte-aarde-gelovers voor gek verklaren. Toch kent de Flat Earth Society heel wat volgelingen wereldwijd. Ook een aantal KIJK-lezers ziet wel wat in de theorie. En die aanhangers gaan maar al te graag de discussie aan met de non-believers, bewijst de discussie onderaan het web-artikel.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen