Het meest gelezen KIJK-nieuws van 2011

kijkmagazine

28 December 2011 13:00

Exoplaneet Kepler-22b

Welke berichten op KIJK.nl werden in 2011 het vaakst bekeken? Een overzicht.

Sommige nieuwtjes op onze website trekken binnen de kortste keren duizenden bezoekers, andere worden zo goed als genegeerd. Het einde van het jaar vormt een mooi moment om eens te kijken welke onderwerpen het beste scoorden.

1. Kepler vindt ‘superaarde’ in bewoonbare zone. Hoewel heel wat andere media ook dit nieuws brachten over een exoplaneet waar mogelijk vloeibaar water voorkomt, wist het bericht dat wij op KIJK.nl brachten toch het gebruikelijke aantal dagelijkse bezoekers te verdrievoudigen. Ook als we naar het hele jaar 2011 kijken, scoort dit bericht het best – terwijl het pas sinds 6 december online staat…

2. Vrouwenlippen verraden kans op orgasme. Zijn we heel verbaasd dat dit bericht bovengemiddeld veel hits binnenhaalde? Neu.

3. Geile blik man maakt vrouw slecht in wiskunde. Vrouwen die het differentiëren en integreren nooit goed onder de knie kregen, hebben dankzij dit onderzoekje van psycholoog Sarah Gervais een mooi nieuw excuus: er zullen wel te veel mannen verlekkerd naar hun borsten hebben gestaard…

4. Neutrino’s lijken sneller dan licht te gaan. Het normaal zo onopvallende neutrino kwam dit najaar flink in de spotlights te staan. De reden: een bundel van deze deeltjes zou volgens het experiment OPERA sneller dan het licht van Zwitserland naar Italië zijn gereisd. Het wachten is nu op andere experimenten die dit opzienbarende resultaat bevestigen of weerleggen.

5. Wanneer is het ISS boven Nederland te zien? Geen nieuwsbericht, maar een al in 2010 op de site doorgeplaatste vraag uit ons blad, die blijkbaar erg veel mensen stellen via Google.

6. ‘Ook jouw ideale vrouw moet flinke borsten hebben’. De redactionele column van hoofdredacteur Vivianne Bendermacher over het onderzoek dat we lieten doen naar het vrouwelijk schoonheidsideaal onder Nederlandse mannen. Onder andere ontdekten we dat de KIJK-lezer bovengemiddeld veel problemen heeft met hangborsten en vaker een passerende schone nakijkt.

7. Mysterie van de dode vogels opgelost? Op nieuwjaarsdag werden er in Arkansas vijfduizend dode spreeuwen gevonden, en in Louisiana vijfhonderd. De Amerikaanse bioloog Melanie Driscoll onderzocht dit mysterie en vond geen aanwijzingen dat er bacteriële infecties of giftige stoffen in het spel waren.

8. Amerikanen bouwen moderne spookstad. Ergens in de buurt van de grens met Mexico moet een nieuwe, 52 vierkante kilometer grote stad verrijzen. Niet om daar mensen te huisvesten, maar om groene technologieën te testen. Een idee dat erg de aandacht wist te trekken onder onze sitebezoekers.

9. Chinese hoger opgeleide vrouw vaker depressief. In het Westen geldt dat lager opgeleiden vaker te maken krijgen met depressies; onder Chinese vrouwen lijkt juist het tegenovergestelde van toepassing. Jammer genoeg reageerde onderzoeker Shenxun Shi destijds niet op onze vraag wat volgens hem de oorzaak was van dit verschil, wat dit veelgelezen bericht een tikje onbevredigend maakte.

10. Het fenomeen Gaddafi. Net toen in KIJK een Man&Macht-aflevering stond over de Libische dictator Muammer Gaddafi kwam zijn volk in opstand. Niet leuk voor ons, want die ontwikkelingen maakten ons portret van de leider natuurlijk in één klap behoorlijk gedateerd. Wel had deze donkere wolk een zilveren randje: het voorproefje van het artikel op onze site werd de meest bezochte teaser van 2011.

Beeld: NASA/Ames/JPL-Caltech


Meer Nieuws