India’s lander en rover hebben de lange maannacht waarschijnlijk niet overleefd

Tim Tomassen

26 September 2023 15:00

Een foto van de Vikram-lander gemaakt door de Pragyaan-rover

Een foto van de Vikram-lander gemaakt door de Pragyan-rover. Beeld: ISRO.

De Vikram-lander en Pragyan-rover lijken niet te ontwaken uit hun ‘winterslaap’ na een lange en koude nacht op de maan.

In augustus zette India de Vikram-lander op de zuidpool van de maan. India werd daarmee het vierde land dat een succesvolle maanlanding op zijn naam heeft staan en zelfs het eerste land dat een ruimtevaartuig neerzette op de zuidpool van de natuurlijke satelliet. De maanrover Pragyan die uit de lander rolde, heeft veertien dagen onderzoek gedaan naar de samenstelling van het maanoppervlak.

Daarna gingen de lander en rover in een soort winterslaap om de elektrische componenten van de ruimtevaartuigen te beschermen tegen de ijzige kou tijdens de maannacht. Een nacht op de maan duurt iets meer dan 14 dagen en de temperatuur op de zuidpool daalt tot -250 graden Celsius.

Lees ook:

Radiostilte

De missie duurde officieel slechts 14 dagen en stopte dus toen de nacht begon. Toch hadden wetenschappers van de Indian Space Research Organisation (ISRO) goede hoop dat de Vikram-lander en Pragyan-rover weer zouden ontwaken zodra de zon het oppervlak weer zou verwarmen en de batterijen via de zonnepanelen weer zou opladen. Maar toen dat moment vrijdag (22 september) aanbrak, kreeg de IRSO geen contact. En de radiostilte houdt nog steeds aan.

Op maandag vertelde de ISRO tegen de BBC dat de kans dat de ruimtevaartuigen ontwaken met het uur kleiner wordt. “Als de zender op de lander niet aangaat, hebben we geen verbinding”, voegde de ruimtevaartorganisatie daaraan toe. “De zender moet ons vertellen dat de ruimtevaartuigen leven. Zelfs als alle andere subsystemen wel werken, kunnen we dat anders op geen enkele manier weten.”

Toch een succes

“Er zijn pogingen gedaan om contact te maken met de Vikram-lander en Pragyan-rover om vast te stellen of ze wakker zijn geworden”, meldde de ISRO vrijdag al op X. “Tot nu toe zijn er geen signalen van hen ontvangen. De pogingen om contact te krijgen worden voortgezet.”

Maar ook als de lander en rover niet meer wakker worden, was de Chandryaan-3-missie een succes. De maanlanding zette India op de kaart als een grote speler op het ruimtetoneel. Bovendien legde de Pragyan-rover 100 meter af, stuurde beelden en gegevens terug naar de aarde en bevestigde de aanwezigheid van zwavel, aluminium, calcium, ijzer, chroom, titanium, mangaan, silicium en zuurstof.

Bronnen: ISRO, IFL Science, BBC, The Guardian

Beeld: ISRO


Meer Nieuws