KIJK 6/2011: hoe de VS hun terreurverdachten ondervroegen

kijkmagazine

06 May 2011 09:00

Vanaf vandaag in de winkel: KIJK 6/2011. Met daarin onder meer een artikel over de harde ondervragingtechnieken die de VS onder de regering-Bush toepasten op terreurverdachten in onder meer Guantanamo Bay.

Dit artikel, ‘De martelkamers van Uncle Sam’, vormt in feite weer een gevalletje van wat we op de redactie de KIJK-vloek zijn gaan noemen: wij maken ergens een achtergrondartikel over en terwijl het betreffende nummer bij de drukker of in de winkel ligt, doen zich drastische, nieuwe ontwikkelingen voor die we nooit hadden kunnen voorzien. Denk aan onze Man&Macht-aflevering over Gaddafi, geschreven voordat ook maar iemand de huidige opstand had voorspeld, of ons coverartikel over wapenbezit in de VS, dat één dag voor het bloedbad in Alphen aan den Rijn verscheen.

En nu is dus Al-Qaedaleider Osama bin Laden opgespoord en gedood, wat de hele discussie over de enhanced interrogation techniques die de CIA in de jaren na 9/11 toepaste op gevangenen weer uiterst actueel heeft gemaakt – zie bijvoorbeeld dit NRC-artikel. En helaas, omdat deze gebeurtenis afgelopen maandag pas in het nieuws kwam, maakt ons artikel – dat enkele weken geleden naar de drukker ging – daar geen melding van.

Dat laat onverlet dat wat er wél in het artikel staat natuurlijk geldig blijft, en wel degelijk kan helpen bij het beantwoorden van de vraag of een land gevangenen op deze manier mag behandelen als het een terroristische aanslag probeert op te helderen of te voorkomen. Wat dat betreft is het artikel nu simpelweg extra actueel en relevant geworden, zij het dat de reden daarvoor dus nergens wordt genoemd.

Verder onder meer in dit nummer: een uitgebreide evaluatie van het aflopende spaceshuttleprogramma, de geheimen van Mona Lisa, en een exclusief interview met Noam Chomsky, de meest geciteerde nog levende wetenschapper ter wereld.

Beeld: AFP/ANP


Meer Nieuws