KIJK Live! 16 oktober: landbouwopbrengst verhogen

Naomi Vreeburg

07-10-2014 13:00:05

Op 16 oktober, Wereldvoedseldag, wordt de nieuwe KIJK Live! gehouden. Hoogleraar Martin van Ittersum zal spreken over de wereldvoedselproblematiek en het Global Yield Gap Atlas-project.

De wereldbevolking stijgt en stijgt en dit levert de nodige problemen op. Onze landbouwgronden brengen niet genoeg op om straks alle monden te voeden en door meer gewassen te verbouwen wordt het milieu belast. Martin van Ittersum, hoogleraar plantaardige productiesystemen aan de Wageningen Universiteit, zal op de KIJK Live!-editie van donderdag 16 oktober in Wageningen praten over deze wereldvoedselproblematiek en over het project waar hij aan meewerkt.

Er is een verschil tussen de potentiële en daadwerkelijke landbouwoogst. Dit is het zogenoemde opbrengstgat. Van Itterum onderzoekt wat de oorzaken van dit gat zijn en hoe we dit gat zo klein mogelijk kunnen houden. Dit onderzoekt maakt deel uit van het project de Global Yield Gap Atlas – hierbij wordt in kaart gebracht in welke gebieden meer opbrengst te halen is. De eerste onderzoeken van dit project wijzen uit dat de opbrengstgaten vaak erg groot zijn in Afrika beneden de Sahara en hier dus mogelijkheden liggen de opbrengsten te verhogen, zonder dat de natuur ten koste gaat van areaaluitbreiding. Op de volgende KIJK Live!-editie zal de hoogleraar vertellen over de te verwachte toename in vraag naar voedsel en hoe hieraan kan worden voldaan en zal hij uitweiden over het project.

Naast deze presentatie zullen er nog vier andere onderwerpen worden besproken. Onder meer gaan we het hebben over hoe een nieuw deeltje ons heelal kan redden van een higgs-catastrofe en hoe gele cassave kan helpen om gebrek aan vitamine A tegen te gaan. Houd deze site in de gaten voor meer informatie over de overige presentaties!

KIJK Live! wordt gehouden op donderdagavond 16 oktober in ontmoetingscentrum Impulse, Stippeneng 2, Wageningen. De deuren gaan open om 19.30 uur, de presentaties duren van 20.00 tot 22.00 uur. Daarna is er gelegenheid tot borrelen met de andere bezoekers, de sprekers en de KIJK-redactie. Toegang is gratis; wel vragen we om een bijdrage als je van de bar gebruik wilt maken.

Geef je op via de site Meetup of door een mail te sturen naar [email protected] met als titel ‘Inschrijving KIJK Live! 16 oktober’ en in het bericht de namen en mailadressen van de mensen die je als bezoeker opgeeft. Wees er snel bij, want vol is vol!

Onderstaand filmpje geeft een beeld van wat KIJK Live! precies inhoudt. Hopelijk tot de zestiende!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Beeld (Header): mtkopone/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis