KIJK Live! Arian Visser over kernfusie

KIJK-redactie

20-11-2013 16:00:19

Tijdens de derde KIJK Live! vertelde Arian Visser over een groot project in het zuiden van Frankrijk: ITER. Hierin proberen wetenschappers de zon op aarde na te bouwen. Bekijk het filmpje van zijn presentatie!

Hoe kunnen we ons huidige energieprobleem oplossen? Misschien is kernfusie wel een belangrijk deel van het antwoord. Een belangrijke stap daarbij is de proefreactor ITER. Hier gaan onderzoekers proberen om door middel van kernfusie een gigantische hoeveelheid elektriciteit op te wekken.

Hoe dat precies in zijn werk gaat en tegen welke problemen de wetenschappers aanlopen, liet Arian Visser van DIFFER zien op de derde KIJK Live!, met een magnetron, een tl-buis en meer intrigerende hulpstukken:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
De video werd gemaakt door Ralph Mooijekind van VideoDepartment; heel veel dank daarvoor! Helaas laat de geluidskwaliteit van dit filmpje te wensen over door problemen met de microfoon. Alle andere filmpjes van het evenement zijn wel goed verstaanbaar.

De proefjes die je ziet in de video, maken normaal deel uit van een presentatie van ruim drie kwartier. Meer weten over DIFFER en dit lespakket? Klik hier. Verder vind je in KIJK 4/2012 een uitgebreid verhaal over kernfusie.

Bekijk ook de column van Diederik Jekel, die tijdens dezelfde KIJK Live!-editie sprak over KIJK, Sanoma en de toekomst van wetenschap in het algemeen, de presentatie van Martin Eversdijk over bloedspattenanalyses en Dexter, en de presentatie van Sidney Smeets over Kristallnacht. De filmpjes van de laatste spreker verschijnt binnenkort op deze website.

Wil je een keer aanwezig zijn bij KIJK Live!? Meld je dan aan via Meet-up. De eerstvolgende editie is op maandag 9 december in de Meet and Workspace van de Beurs van Berlage, Amsterdam. Toegang is gratis; inloop vanaf 19.30 uur.

Foto: Erik de Klein



Podcast KIJK en luister via JUKE






Meer Nieuws