IKEA-meubels bouwen is lastig voor robots

Naomi Vreeburg

02-10-2015 09:00:22

Vind je het moeilijk om een IKEA-stoel letterlijk op poten te zetten? Robots ook.

Het hoort een gemakkelijk klusje te zijn: het in elkaar flansen van IKEA-meubels. En toch zit je je al een half uur af te vragen hoe je die grote schroef in dat kleine gaatje kan krijgen. Maar wees gerust: je bent lang niet de enige met dit probleem. Hoewel robots prima in staat zijn om bruggen te printen, te vechten als een samoerai en hotels te runnen, blijken ze opvallend veel moeite te hebben met een bouwpakket van het Zweedse bedrijf.

De robot die je in onderstaand filmpje ziet worstelen met een houten IKEA-schroefje behoort toe aan de Nanyan Technological University in Singapore. Twee onderzoekers leren hem om simpele taken uit te voeren in een ‘rommelige’ omgeving – en geef toe, van het uitstallen van alle schroefjes en balkjes wordt je huis er niet ordelijker op.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De wetenschappers hebben er zelfs een wetenschappelijk artikel aan gewijd. Hierin is te lezen hoe ze er uiteindelijk in zijn geslaagd de robot de (simpele) taak te laten uitvoeren. Twee armen, druksensoren, zes camera’s en voorgeprogrammeerde bewegingen blijken nodig om het schroefje in het gaatje te krijgen.

Dus hoewel robots allerlei vervelende klusjes voor ons uit handen kunnen nemen, zal het nog wel even duren voordat ze een IKEA-stoel voor je in elkaar knutselen.

Bronnen: ArXiv.orgPopular MechanicsThe VergePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes