Panelen op deze bloem draaien met de zon mee

Naomi Vreeburg

03-07-2015 16:00:58

Een filmmaker heeft een bloem ontworpen die zoveel mogelijk energie uit de zon vangt door hem te volgen.

Van James Cameron, inderdaad de regisseur van de kaskraker Avatar, is bekend dat hij zich veel inzet voor duurzaamheid. Zo experiment de filmmaker, diepzee-onderzoeker en NASA-adviseur volop met zonne-energie. Hij heeft onlangs een gigantische mechanische bloem ontwikkeld die de stralen van de enorme vuurbol nog beter weet op te vangen.

10 meter hoog

Volgens de regisseur zijn er, naast esthetische bezwaren, een aantal technologische tekortkomingen van zonnepanelen. Ze zijn ontworpen om op dezelfde plaats te blijven waar ze de meeste zonne-energie per dag ontvangen. Maar dit betekent ook dat de panelen op sommige tijdstippen nauwelijks in het zonnetje staan. En, vervolgt hij, een aantal daken bestaat uit het verkeerde materiaal of wijst in de verkeerde richting voor de panelen.

En in plaats van alleen maar rond te bazuinen wat er allemaal mis is, kwam Cameron ook met een oplossing. Hij bedacht een 10 meter hoge zonnebloem, een object bedekt met zonnepanelen dat gebruik maakt van sterrenkundige gegevens om de positie van de zon te bepalen. Vervolgens draait het de hele dag in de richting van de natuurlijke lichtbron.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Schaduw

De eerste vijf zonnebloemen werden geplaatst op de campus van de MUSE school, een school waar milieulessen worden gegeven. Hier wekken ze nu zo’n 260 kWh per dag op, 75 tot 90 procent van wat de school aan energie nodig heeft. In de komende zomermaanden zal dit volgens Cameron stijgen naar 100 procent. Verder vertelt hij aan Gizmodo dat hij niet kan wachten om Tesla’s Powerwall te gebruiken voor betere opslag.

Niet alleen is de mechanische bloem mooier dan de zonnepanelen op het dak, althans smaken verschillen natuurlijk, ook biedt het systeem een ander voordeel: schaduw. Het grote object werkt met een breedte van bijna 9 meter als een parasol. En boy, hoeveel mensen daar op dit moment naar snakken…

Lees ook over deze windturbine zonder wieken.

Bronnen: Gizmodo, Science Alert

Beeld: MUSE SchoolPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes