Verkeert KIJK.nl-bezoeker nauwelijks in echo chamber?

kijkmagazine

25-04-2012 16:00:14

De datalimiet

In hoeverre bezoek je vooral sites die met je eigen mening stroken? Die vraag stelden we de bezoekers van KIJK.nl.

Het coverartikel van KIJK 5/2012 gaat over hoe allerlei informatie op internet voor ons verborgen blijft. Eén aspect daarvan is het verschijnsel echo chamber, dat wil zeggen dat je online vooral gelijkgestemden opzoekt. Dat zou ertoe leiden dat je nauwelijks in aanraking komt met standpunten of berichten die niet stroken met je eigen ideeën (je hoort alleen je echo, zogezegd). In hoeverre denken KIJK.nl-bezoekers in die val te trappen? Dat probeerden we te achterhalen via een poll op deze site.

Het meest gekozen poll-antwoord (37,5 procent) bleek: “Ik beland op allerhande sites en heb niet het idee dat ik me daarbij door mijn eigen standpunten laat sturen.” Oftewel: deze stemmers denken niet dat het echo-chamber-gevaar op hen van toepassing is.

Daarnaast zegt 18 procent actief voor het echo-chamber-effect te waken: “Ik doe mijn best ook sites te bezoeken die andere standpunten verkondigen dan de mijne, om mijn horizon te verbreden.” 11 procent klikte zelfs op het antwoord “ik zoek de discussie op en kom dus juist vaak op sites met andersdenkenden”. Deze bezoekers verkeren dus naar eigen zeggen in min of meer het tegenovergestelde van een echo chamber.

Slechts een kleine 17 procent heeft wél het idee in een echo chamber te zitten: “Mijn online-hangplekken worden voornamelijk bevolkt door gelijkgestemden.” Eenzelfde percentage gaf aan geen mening te hebben.

Is het echo-chamber-probleem dan echt maar relevant voor één op de zes internetgebruikers? Dat valt uiteraard nog te bezien. Want je kunt wel het idee van jezelf hebben dat je je aandacht gelijkelijk verspreidt over sites met allerlei opvattingen, maar of dat ook echt zo is? Volg je op Twitter bijvoorbeeld niet stiekem toch meer linkse dan rechtse mensen als je zelf links bent? En beland je als rechtse internetter niet vaker op GeenStijl dan op De Joop voor je dagelijkse portie nieuws en opinie…?

Daarnaast zijn er factoren waar je zelf minder invloed op hebt en die óók bepalen wat je wel en wat je niet ziet op internet. Denk aan zoekmachines met gepersonaliseerde resultaten, of websites die hun uiterlijk én inhoud aanpassen aan de eigenschappen van hun individuele bezoekers. Kortom, ook als je de echo chamber vakkundig mijdt, is het maar de vraag of je van álle informatie profiteert die internet te bieden heeft…

Meer weten? Lees het openingsartikel van KIJK 5/2012: ‘De datalimiet’.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws