‘Prehistorische mens at panda’s’

KIJK-redactie

16-10-2012 09:00:38

Panda

Onderzoekers zeggen dat het nationale symbool van China – de reuzenpanda – in de prehistorie op het menu van de mens stond.

Het is algemeen bekend dat men in China graag exotische beesten verorbert. Aan het lijstje kan nu een nieuwe diersoort worden toegevoegd. De oermens vond het namelijk geen probleem om een pandabeer op te peuzelen.

Kleinere panda’s

Wei Guangbiao van het Institute of Three Gorges Paleoanthropology zegt dat veel pandafossielen aantonen dat de mens al in de oertijd de nu zo geliefde beesten slachtte. “In de prehistorie doodden mensen alleen dieren als dat nuttig voor hen was. Daarom moet de panda wel als voedsel hebben gediend.”

Volgens Guangbiao at de oermens panda’s in het gebied dat nu deel uitmaakt van de stad Chongqing. Hier leefden de bamboeberen zo’n 10.000 tot 1 miljoen jaar geleden in de bergen. De panda’s waren destijds een stuk kleiner dan nu, wat het voor de mens makkelijker kan hebben gemaakt om er een te vangen.

Voortplantingsproblemen

Tegenwoordig leven er nog maar 1600 panda’s in het wild. Mede door stroperij en ontbossing zijn de aantallen de afgelopen jaren gekelderd. Ruim driehonderd stuks leven in gevangenschap, de meeste in Chinese fokkerijen. Daar doen ze er alles aan om de panda’s zich te laten voortplanten, maar zoals KIJK eerder meldde, wil dat nog niet echt lukken.

Bron: AP via PhysOrgPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis