Raamloos vliegtuig toont uitzicht op schermen

Naomi Vreeburg

30-10-2014 11:00:26

Een Brits bedrijf is bezig met het ontwikkelen van een passagiersvliegtuig met panoramaschermen in plaats van ramen. Bekijk hier het filmpje.

Een paar maanden geleden waren Amerikaanse vliegtuigbouwers bezig met het ontwikkelen van een zakenvliegtuig voor rijke stinkerds met HD-schermen in plaats van ramen. Een Brits bedrijf, Centre for Process Innovation (CPI), wil deze technologie ook toegankelijk maken voor het ‘gewone volk’ en werkt momenteel aan een passagiersvliegtuig waarin het uitzicht op de wanden en op de stoelen wordt geprojecteerd.

Op de OLED schermen worden via panoramacamera’s, die aan de buitenkant van het vliegtuig zijn geplaatst, buitenbeelden getoond met een resolutie van 150 dpi – de resolutie die vaak nodig is om iets netjes af te drukken. De schermen zijn dun, licht en flexibel en geven het vliegtuig daarom weinig extra gewicht. CPI hoopt binnen vijf jaar schermen te hebben ontwikkeld die groot genoeg zijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nog een bijkomstigheid is dat de schermen tijdens de langere vluchten kleuren aannemen die ook de overhand hebben bij een zonsopkomst en zonsondergang. Dit zou kunnen helpen om een jetlag te voorkomen, aangezien de passagiers dan al tijdens hun vlucht aan verschillende tijdszones kunnen wennen.

Mocht je nou spontaan hoogtevrees krijgen van de schermen tijdens je vlucht – wat zeker niet ondenkbaar is – dan kun je de schermen een ander uitzicht laten tonen, zo vertelt CPI. Moet je natuurlijk wel eerst even overleggen met de persoon die naast je zit.

Bronnen: CPIPopular SciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis