Robot maakt een wel heel persoonlijk shotje

Naomi Vreeburg

02-11-2015 16:00:38

Deze mechanische barman maakt een persoonlijke cocktail aan de hand van je Facebook-pagina.

Computers kunnen heel wat over je te weten komen via Facebook. De pagina’s en berichtjes die je liked zou computers bijvoorbeeld in staat stellen je persoonlijkheid beter te beoordelen dan je beste kameraden. Duitse productontwerpers maken hier nu gebruik van. Zij hebben een robot ontworpen die een ‘persoonlijke’ cocktail in elkaar brouwt aan de hand van je Facebook-profiel.

De mechanische barman wordt The Social Shot genoemd en baseert zijn mixjes – van twee centiliter – op de Big Five. Dit is een psychologisch model dat je karakter opdeelt in vijf dimensies: emotionele stabiliteit, extraversie, openheid, vriendelijkheid en plichtgetrouwheid.

shot

Nadat je je via de robot hebt ingelogd op Facebook, berekent hij – gebaseerd op likes en gedeelde berichten – hoe hoog je scoort op deze vijf vlakken. Elk vlak wordt gerepresenteerd door een eigen ingrediënt. Als jij bijvoorbeeld niet plichtsgetrouw blijkt te zijn, krijg je minder wodka in je drankje. Extraversie wordt uitgedrukt in citroensap, emotionele stabiliteit in grenadine, openheid in blauwe curaçao en vriendelijkheid in whiskey.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Duitsers willen het apparaat overigens niet verkopen of voor bepaalde doeleinden in zetten, mailt een van de ontwerpers, Simon Frambach, ons. Volgens hem is het gewoon een leuke manier om mensen bewust te maken wat technologie allemaal kan met de gegevens die je op sociale media verspreidt.

Bron: The Social Shot, Tech Insider

Beeld: The Social ShotPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes