Robotspeedboot maakt zijn debuut

Naomi Vreeburg

06-09-2016 13:00:37

robotspeedboot

De VS en Israël experimenteerden al met een robotjacht; het Verenigd Koninkrijk komt nu met een autonoom speedbootje op de proppen.

Het lijkt een doodgewoon speedbootje, maar de MAST (voluit Maritime Autonomy Surface Testbed) is meer dan dat. Het bootje, behorend tot de Royal Navy, kan zowel bemand als geheel zelfstandig de wateren bevaren. En gisteren liet de Engelse marine zijn nieuwste speeltje aan het publiek zien. De robotspeedboot voer een rondje over de Theems.

Robotspeedboot

De circa 10 meter lange boot is gebaseerd op de Bladerunner. Nee, niet de Zuid-Afrikaanse hardloper die in het gevang zit wegens moord op zijn vriendin of de sciencefictionfilm, maar een andere Britse speedboot. Deze kenmerkt zich door een diepe V-vorm en zijn stabiliteit bij het varen met hoge snelheid.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De MAST kan zowel bemand als onbemand opereren. Wanneer er geen stuurmannen (of vrouwen) aan boord zijn, moet een algoritme ervoor zorgen dat de speedboot niet overal tegenaan knalt. Tijdens zijn ritje door de Theems was er nog wel een stuurman aan boord. Voor het geval dat. Ook werd het vaartuig vergezeld door het patrouilleschip HMS Archer.

Saai, smerig en gevaarlijk

Deze herfst zal de robotspeedboot nog meer gezelschap hebben. Dan organiseert de Royal Navy namelijk de zogenoemde Unmanned Warrior exercise in Wales en Schotland. De MAST en meer dan veertig andere dronesystemen zullen dan worden getest om te kijken of autonome schepen de toekomst kunnen worden.

robotspeedboot

Uiteindelijk moeten de autonome boten worden ingezet voor surveillance en verkenning. Of zoals de Royal Navy het zelf noemt: de saaie, smerige en gevaarlijke klusjes.

Bronnen: The Guardian, NewAtlas

Beeld: Royal NavyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar