Rusland gaat onbemand gevechtsvliegtuig ontwikkelen

Laurien Onderwater

08-01-2018 15:59:34

gevechtsvliegtuig

Het Russische Ministerie van Defensie heeft een contract toegekend aan ontwerpbureau Simonov om een nieuw unmannend aerial vehicle (UAV) te ontwerpen.

Als het om onbemand vliegen gaat, kan Rusland natuurlijk niet achterblijven. Vliegtuigbouwers Jakovlev, Tupolev en Kronshtadt werkten al aan hun eigen UAV’s en daar sluit Simonov zich nu bij aan. Het ontwerpbureau gaat een nieuw onbemand gevechtsvliegtuig ontwikkelen dat dankzij een turbojetmotor flinke snelheden kan halen.

1000 kilometer per uur

Volgens de Russische krant Izvestia zal het gevechtsvliegtuig in staat zijn om 1000 kilometer per uur te halen. Dat is trager dan de Amerikaanse tegenhanger Low-Cost Attritable Strike Unmanned Aerial System Demonstration (LCASD, goed voor een top van 1100 km/u), maar toch razendsnel.

Verder zijn er helaas nog niet heel veel details beschikbaar, behalve dan dat de Russen het ontwerp van de UAV vergelijken met het design van de General Atomics Avenger (voorheen Predator C genoemd).

ISR-platform

Ook is het zeer waarschijnlijk dat het vliegtuig een intelligence, surveillance and reconnaissance (ISR) platform wordt. Een soort vliegende waakhond dus, die met krachtige camera’s onder meer de bewegingen van de eigen en van de vijandelijke troepen in de gaten kan houden.

A2AD

Bovendien wil Rusland de UAV’s gebruiken voor Anti-Access Area Denial (A2AD). Ze kunnen dan de bestaande radar-en luchtafweersystemen helpen om vijandelijke schepen en vliegtuigen uit een bepaald gebied te weren.

Het duurt nog wel een tijdje voordat het zover is. Simonov heeft het contract nog maar net getekend, dus een prototype laat nog even op zich wachten. Waarschijnlijk wordt dat ergens tussen 2020 en 2025 geproduceerd.

Bronnen: The National Interest, Sputnik News

Beeld: General Atomics

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hierPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar