Spanjaarden maken alcoholvrij bier lekkerder

Naomi Vreeburg

05 November 2014 13:00

De redding is nabij: Spaanse onderzoekers hebben het alcoholvrije biertje lekkerder gemaakt.

Ben je de BOB? Dan kun je natuurlijk altijd een lekker alcoholvrij biertje nemen op een feestje. Nou ja, lekker… Daar zijn de meningen over verdeeld. De smaak van de ‘echte’ variant wordt over het algemeen meer gewaardeerd. Het is namelijk moeilijk om aroma’s van dit bier in de alcoholvrije drank te verwerken. Maar Spaanse onderzoekers zetten een stap in de goede richting.

Aroma’s terugwinnen

Alcohol in bier werkt als een oplosmiddel voor verschillende aroma’s. Door het alcohol eruit te halen, komen deze niet meer vrij en dan verandert ook de smaak. Maar de Spaanse redders in nood gebruikten een principe, genaamd het pervaporatie proces, om een aantal van deze aroma’s terug te winnen.

De onderzoekers maakten gebruik van semipermeabele membranen die twee componenten uit ‘echt’ bier scheiden: een vloeibare fase waarvan het alcohol deel uit maakt en een gasfase waar de aroma’s toe behoren. Vervolgens werd het gas gecondenseerd, de aromatische delen hieruit verkregen en toegevoegd aan het alcoholvrije bier.

Bierexperts

Uit twee biertjes – een met 5,5 procent alcohol en een met 6,5 procent – haalden de Spanjaarden drie aromacomponenten en stopten dit in twee ‘bijna’ alcoholvrije biertjes (een met minder dan 1 procent alcohol en een met minder dan 0,1 procent). Vervolgens lieten ze bierkenners beide varianten van het bier proeven.

Op basis hiervan concludeerden de onderzoekers dat de smaak van het alcoholvrije bier is verbeterd. 90 procent van de kenners vond het biertje met minder dan 1 procent alcohol namelijk lekkerder met de aroma’s en 80 procent de drank met minder dan 0,1 procent met de toevoeging. Wel geven ze toe dat niet alle aroma’s in alcoholvrij bier kunnen worden gestopt, maar hulp is in ieder geval onder weg.

Bronnen: Journal of Food Engineering, FECYT via Eurekalert!

Beeld: Alexandre Lazaro/Creative Commons


Meer Nieuws