‘Dombo-octopus’ ontdekt op recorddiepte

Laurien Onderwater

2020-06-02 14:59:00

dombo-octopus

Tijdens een duik in de Soendatrog stuitte wetenschappers op twee octopussen die wel heel diep zwommen. Eentje spande de kroon.

Hoe dieper je in zee duikt, des te minder zonlicht er doordringt. Lange tijd dachten wetenschappers daarom dat er geen leven mogelijk was in de diepzee. Planten die afhankelijk zijn van fotosynthese kunnen er niet groeien en planteneters dus niet gedijen. Inmiddels weten we beter; leven floreert wel degelijk op een paar honderd of zelfs paar duizend meter diepte. Sterker nog, de diepzee vormt de meest omvangrijke leefomgeving op aarde. Toch waren marien biologen erg verrast toen ze op bijna 7000 meter diepte op een Dombo-octopusje stuitte. Zo diep is het wezen nog nooit waargenomen.

Lees ook:

Dombo

Dombo-octopussen (uit het geslacht Grimpoteuthis) zijn vernoemd naar het Disneyfiguur vanwege hun ‘oren’. Met deze vinnen bewegen ze zich voort. Hebben de octopussen extra snelheid nodig, om bijvoorbeeld voor een roofdier te vluchten, dan gebruiken ze ook hun tentakels.

De weekdieren leven in de diepste, donkerste delen van de zee. Die diepte, ruim 3200 meter, maakt ze echter lastig te onderzoeken. Des te blijer waren onderzoekers toen ze zagen dat een ‘diepzeelander’ – een instrument dat zich nestelt op de oceaanbodem en registreert wat er voorbij zwemt – maar liefst twee exemplaren had gefilmd in april vorig jaar. Dit was tijdens de Five Deeps-expeditie van miljonair Victor Vescovo.

Record verbroken

De eerste Dombo-octopus werd gespot op een diepte van 5760 meter, de tweede zwom maar liefst 6957 meter diep waar het nog geen 2 graden Celsius is. Het vorige record stond op 5145 meter, dus dat is nu ruimschoots verbroken.

De twee Dombo-octopussen die zijn waargenomen in de Soendratrog. Een exemplaar zwom 5760 meter diep (A), de andere octopus leefde op 6957 meter diepte (B-E).

Beide wezens bevonden zich in de Soendatrog, een 7725 meter diepe kloof in de Indische Oceaan. Omdat ze in hetzelfde gebied zijn waargenomen, is het alleen wel moeilijk te achterhalen of de weekdieren wereldwijd zo diep leven of dat dit het gevolg was van een toevallige ontmoeting met een abnormaal diepe populatie, schrijven de onderzoekers in Marine Biology.

Wel is zeker dat de octopussen zich moeten hebben aangepast om op ruim 5000 meter diepte te overleven. Hoofdonderzoeker Alan Jamieson zegt tegen de BBC dat dit op cellulair niveau moet zijn gebeurd. “Als je je voorstelt dat een cel als een ballon is, zal die onder druk instorten. Er is dus slimme biochemie nodig om ervoor te zorgen dat die bolvorm (van de cellen, red.) behouden blijft.”

Bronnen: Marine Biology, Live Science, BBC News

Beeld: Atlantic Productions for Discovery Channel

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys