Haal KIJK 5/2022 in huis!

Laurien Onderwater

14 April 2022 07:00

KIJK 5-2022

Surf snel naar onze webshop, want de nieuwste editie van KIJK ligt in de schappen! Met op de cover: hoe zien aliens eruit?

Wat voor leven loopt, kruipt, zwemt of vliegt er rond op andere planeten? Daar kunnen we alleen maar naar gissen, zou je zeggen. Toch tasten we niet helemaal in het duister. Uit de evolutiebiologie valt namelijk wel degelijk een aantal vuistregels af te leiden voor organismen elders in het heelal.

Verder in dit nummer:

  • Dat salamanders en kikkers fluorescentie vertonen, wisten onderzoekers al langer. Maar ze ontdekken ook steeds meer zoogdieren met deze eigenschap. Waar is al dat gegloei goed voor?
  • Door de energietransitie wordt de vraag naar grondstoffen als lithium en nikkel steeds groter. Maar hoe zit het met het aanbod?
  • Van giftige stoffen tot zaadproppen en van meerkoppige penissen tot partnerbewaking: mannetjes zetten alles op alles om hun competitie buiten spel te zetten en zich voort te planten.
  • Ben je beter in staat om te leren als je veel vis eet? En onthoud je dingen beter als je beweegt tijdens het studeren? Deze en meer vragen vuurden we af op leerexpert Renate de Groot.
  • Precies een eeuw geleden werd Jozef Stalin secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie toebedeeld. Een belangrijke opstap naar de absolute macht. Hoe slaagde hij hierin?

Meer Nieuws