Nu in de schappen: KIJK 8/2021!

Laurien Onderwater

22-07-2021 07:00:00

KIJK 8/2021

Haast je naar de winkel of surf naar onze webshop, want KIJK 8/2021 is verschenen. Met op de cover: de strijd om de Noordpool.

Het smeltende ijs in het Noordpoolgebied betekent natuurlijk een ecologische ramp. Maar het legt ook nieuwe vaarroutes open, en op termijn kunnen er tot nu toe onbereikbare bodemschatten worden gewonnen. De grote vraag is: welke landen mogen aanspraak maken op dat alles? Je leest het in de nieuwste editie van KIJK.

Verder in dit nummer:

  • Gesloten winkels, weinig sociale contactmomenten, en een avondklok; we moesten de afgelopen anderhalf jaar flink afzien. Wat zijn de gevolgen daarvan en hoe ziet het leven er na ‘corona’ uit?
  • Niet alleen Duitsers en Amerikanen ontwikkelen vliegende auto’s. Ook het Nederlandse PAL-V is al lange tijd met deze technologie bezig. KIJK ging erlangs.
  • Ze zijn nog geen halve millimeter groot, maar kunnen wel simpele taken uitvoeren. Maak kennis met de xenobots, robotjes die geheel uit kikkercellen bestaan.
  • Zijn zwarte gaten eigenlijk bollen vol donkere energie of snaartjes? Drie natuurkundigen bepaalden hoe en wanneer we daarachter zullen komen.
  • Bitcoins minen slokt in een jaar tijd zo’n 139 terawattuur op, meer dan Nederland jaarlijks verbruikt. Datawetenschapper Alex de Vries maakt zich zorgen.
KIJK 8/2021

KIJK 8/2021 ligt in de winkel tot en met 18 augustus. Je kunt het nummer ook online bestellen in onze webshop.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws