KIJK op de wereld: ongelijkheid in Zuid-Afrika

André Kesseler

19 November 2023 12:00

Satellietfoto laat sporen van de apartheid en ongelijkheid in Zuid-Afrika zien. De wijk links is ruim opgezet met veel groen, de wijk rechts is dicht op elkaar gebouwd met weinig groen.

Iedere zondag vind je op onze website de mooiste en interessantste satellietfoto’s van de aarde. Deze week: sporen van de apartheid zijn nog steeds zichtbaar in Zuid-Afrika.

In de jaren zestig trokken veel zwarte arbeiders uit alle delen van Zuid-Afrika naar de regio Kaapstad om daar werk te zoeken. Om die migranten op te vangen, werden op een stuk landbouwgrond op zo’n 20 kilometer van het centrum zogenoemde hostels gebouwd.

Lees ook:

Apartheid

Daarmee werd afgeweken van de strikt gescheiden zwarte en witte woongebieden die de regering had vastgelegd in de Group Areas Act van 1950. Uiteraard kwam er wel een flinke muur tussen het ‘opvangkamp’ Lwandle/Nomzamo en de witte wijken Die Bos, Strand en Guldenland ernaast.

Het kamp groeide uit tot een wijk met zo’n 60.000 inwoners. En toen begin jaren negentig de apartheid werd afgeschaft, liet de nieuwe regering de hostels ombouwen tot eenvoudige gezinswoningen voorzien van geisers, douches en toiletten.

En toch… De apartheid verdween, maar op dit soort platen – die overigens op veel meer plekken in Zuid-Afrika te maken zijn – is de ongelijkheid nog steeds pijnlijk zichtbaar.

Wereldkaart en coördinaten (34 6 54 S, 18 51 12 E) van locatie Lwandle/Nomzamo.

Ook een goede Google Earth-locatie voor deze rubriek? Stuur dan een mailtje met de coördinaten en korte omschrijving naar [email protected].

Beeld: Google Earth

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws