KIJK op de wereld: zinkstad

André Kesseler

05 February 2023 12:00

Venetië

Iedere zondag vind je op onze website de mooiste en interessantste satellietfoto’s van de aarde. Deze week: Venetië verdrinkt.

Vanuit de lucht herken je deze plek misschien niet meteen. Maar zeggen we gondels, het San Marcoplein en het Canal Grande, dan weet je waar je naar kijkt: de langzaam verzuipende stad Venetië.

Hoewel men daar al sinds de stichting (rond het jaar 500) met overstromingen te kampen heeft, wordt de nood steeds hoger. Niet alleen door de stijgende zeespiegel, maar ook doordat de op palen gebouwde stad steeds verder in de slappe ondergrond wegzakt. Venetië ligt nu dan ook zo’n 25 centimeter lager dan in 1897.

Lees ook:

De oplossing van het probleem, een beweegbare dam die de waterstand in de omringende lagune moet reguleren, heeft onder meer door corruptieschandalen flink wat vertraging opgelopen. Men verwacht dan ook dat het 5,4 miljard kostende MOSE-project (Modulo Sperimentale Elettromeccanico) op zijn vroegst in 2025 wordt afgerond.

Venetië op de kaart

Ook een goede Google Earth-locatie voor deze rubriek? Stuur dan een mailtje met de coördinaten en korte omschrijving naar [email protected].

Beeld: Google Earth

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws